Αβραμόπουλος: Προωθήθηκε η Πρωτοβουλία Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ
Κοινή εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις, θαλάσσια στρατηγική ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα
Το ζήτημα της ενισχύσεως της συνοχής του ΝΑΤΟ και η δέσμευσή του για αποτροπή και συλλογική άμυνα έναντι οιασδήποτε απειλής ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου ο Δ.Αβραμόπουλος, αφού επισήμανε ότι η ελληνική παρέμβαση «κινήθηκε στο πνεύμα της ανάγκης μιας πραγματιστικής προσέγγισης και προσήλωσης της Συμμαχίας στις θεμελιώδεις αρχές της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και βέβαια τις υφιστάμενες συμφωνίες και συνθήκες», τόνισε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλία, συζητήθηκε η προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων.
Έσπευσε δε να το διευκρινίσει αυτό σημειώνοντας: «Υιοθετήσαμε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων.
Συζητήσαμε επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Έθνος - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτική Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας». Σημειώνεται ότι θέματα, όπως η κοινή εκπαίδευση, οι κοινές ασκήσεις, η θαλάσσια στρατηγική κ.λπ., είναι θέματα του αμέσου ενδιαφέροντος της Ελλάδος, προς τα οποία έχει στρέψει όλη της την προσοχή και δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.
Αναφορικώς με τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ «τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης και έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και τη διατήρηση της ενότητας της Ουκρανίας και την ανάγκη αποφυγής διαίρεσης και τυχόν αποσχιστικών τάσεων», όπως τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας: «Μια θέση που θυμίζω πως από την αρχή στήριξε η Ελλάδα». Και κατέληξε λέγοντας ότι «η επίλυση της ουκρανικής κρίσης πρέπει να είναι ειρηνική, με χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων».
Σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις της συνόδου αυτής των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ θα υιοθετηθούν επίσημα στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από την Σύνοδο Κορυφής.
Λ.Σ.Μ.