Τις σημερινές απειλές αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ εξετάστηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee/MC) του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε ουσιαστικώς χθες αργά το απόγευμα με τη συνέντευξη τύπου του προέδρου της και τυπικώς σήμερα με το ελεύθερο πρόγραμμα των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και ΓΕΕΘΑ της Συμμαχίας που περιελάμβανε επίσκεψη «μετά συζύγων» στο βράχο της Ακροπόλεως και στο Μουσείο της.

Ο Ολλανδός Ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ στη συνέντευξή του, παρουσία και του φιλοξενούντος Έλληνος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος έκανε αρχική τοποθέτηση, αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις που ήταν μόνο για τον Πρόεδρο της MC, τόνισε ότι οι σχέσεις της Συμμαχίας «με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», υπογραμμίζοντας ότι με τις πράξεις της η Μόσχα απειλεί τη σταθερότητα, ενώ χαρακτήρισε ως «προκλητικές» και τις ενέργειες της Κίνας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.

Ο ίδιος επισήμανε την «αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων», που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και «αλλάζουν το επίπεδο των συγκρούσεων», όπως τόνισε, ενώ σημείωσε ότι ρόλος της Συμμαχίας είναι «να προστατεύει την ειρήνη και να αποτρέπει συγκρούσεις» και ανέφερε ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το 2020 - 2030 εδράζεται ακριβώς «στη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των κρατών – μελών του».



Αναφορικώς με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη Σύνοδο της MC/NATO των Αθηνών, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι «απειλές ασφαλείας, οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αλλά και οι μελλοντικές συγκρούσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα τέθηκαν στο επίκεντρο» των συζητήσεων. «Ο λόγος που για 72 χρόνια η Συμμαχία έχει καταφέρει να προστατέψει την ελευθερία και τα σύνορα των κρατών - μελών της είναι επειδή διαρκώς εξελίσσεται» ανέφερε χαρακτηριστικώς, προσθέτοντας ότι η MC/ΝΑΤΟ έχει «ρόλο - κλειδί» στη Συμμαχία παρέχοντας συμβουλές στην πολιτική ηγεσία ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μπορούν να εφαρμοστούν στρατιωτικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις πρόσφατες εξαιρετικά σημαντικές από γεωπολιτική άποψη εξελίξεις στον Ινδικό και στον Ειρηνικό μετά τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, σε βάρος της Γαλλίας, όπου 3 στους 4 πρωταγωνιστές είναι βασικά μέλη ΚΑΙ του ΝΑΤΟ, ο Ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ» και εξήγησε: «Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη - μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδος «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και της ιστοσελίδος www.parapolitika.gr για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, και το αν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη χώρα αυτή και στην Καμπούλ, προκαλέσουν προσφυγικές ροές προς χώρς-μέλη του ΝΑΤΟ στη νότια και βόρεια πτέρυγα αυτού και αν η Συμμαχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίση μία τέτοια νέα ασύμμετρη απειλή, επισήμανε ότι «οι εξελίξεις είναι τραγικές για τους πολίτες της χώρας», παραδεχόμενος ότι το ΝΑΤΟ «έχει να μάθει πολλά» προκειμένου να αντιληφθεί «τι πήγε καλά και τι όχι στο Αφγανιστάν». Επίσης τόνισε ότι συμφώνως με τις πληροφορίες που έχει ως τώρα το ΝΑΤΟ δεν προκύπτει να υπάρχει κάποια ένδειξη «προσφυγικών ροών», προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρωτίστως οι ενδιάμεσες χώρες να δράσουν πρώτες για ν’ ακολουθήσει – αν απαιτηθεί – το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος στην αρχική του τοποθέτηση εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή της Συνόδου της MC/NATO στην Αθήνα, που «πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση», τονίζοντας ότι στη διάρκειά του συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η Στρατιωτική Επιτροπή έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις» και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε με επιτυχία».

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι αποτελούν μια «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια προχωρώντας σε συνέργειες και συνεργασίες με γειτονικές χώρες «εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο Στρατηγός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της MC/NATO για την ανάληψη της διοργανώσεως την Αθήνα, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα συνεισφέρουν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία».