Σύμφωνα με τον σεισμολόγο μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμο Παπαδόπουλος ο σεισμός στην Κρήτη έχει αναβαθμιστεί στα 6 Ρίχτερ.

Η ισχυρότατη δόνηση σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί, με επίκεντρο 24 χλμ. βορειοδυτικά της Άρβης και εστιακό βάθος 10,4 χιλιόμετρα. Το μέγεθος του σεισμού υπολογίστηκε αρχικά στα 5,8 Ρίχτερ.

Επικίνδυνοι μετασεισμοί

Ακολουθούν συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι.
Μια ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε στις 09:37, ενώ 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν, 24 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου της Κρήτης στις 10:30.
Ακολούθησε μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 10:46 και άλλη μια σεισμική δόνηση επίσης, 4,1 Ρίχτερ στις 10:47.

«Επί 4 μήνες δονείται το Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα», ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο. Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, 9.17 πμ. σημειώθηκε 22 Χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, στο Αρκαλοχώρι.

Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.

Την εξέλιξή του παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, που σε μία πρώτη εκτίμηση κάνουν λόγο για τον κύριο σεισμό. Της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε προηγήθηκε τα ξημερώματα ένας σεισμός έντασης 4,7 ρίχτερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν ο κύριος, αναμένεται να ακολουθήσει μία ακόμη ισχυρή σεισμικη δόνηση έντασης 5,3 ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ότι «Ο σεισμός έγινε σε ένα άγνωστο ρήγμα» ενώ στη συνέχεια εκτίμησε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης μιλώντας επίσης στα Παραπολιτικά 90,1 υποστήριξε πως έχουν καταρρεύσει κτίρια και εκκλησίες και πως υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους.