Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία και τις μετρήσεις εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η μεγάλη σημασία του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού αποδεικνύεται και τεκμηριώνεται από το γεγονός της «απόλυτης αρνητικής συσχέτισης», η οποία παρατηρείται συστηματικά μεταξύ του επιπέδου του εμβολιασμού μίας περιοχής και του συνολικού αριθμού των νέων μολύνσεων από SARS – COV 2 στην ίδια περιοχή, ιδιαίτερα στις ηλικιακές κατηγορίες των 45 – 65 ετών, οι οποίες είναι εκείνες που επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο το σύστημα Υγείας και τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Με απλά λόγια, όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού των κατοίκων μίας περιοχής της χώρας μας τόσο μειώνεται ο συνολικός αριθμός των νέων μολύνσεων από τον SARS – COV 2 στην ίδια περιοχή, ιδιαιτέρως, όπως αναφέραμε, στις ηλικιακές κατηγορίες των 45 - 65 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δυτική Αττική, όπως επίσης οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από το 50% επί του συνόλου του πληθυσμού τους, με αποτέλεσμα αυτές οι ίδιες περιοχές να καταγράφουν ιδιαιτέρως αυξημένα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, με μέτρο σύγκρισης το επίπεδο του εμβολιασμού στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου το σχετικό ποσοστό φτάνει το 60%, έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου 688.707 πολίτες, ενώ 645.230 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός, εξάλλου, του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού στον κεντρικό τομέα της Αθήνας φτάνει περίπου τους 3.500 εμβολιασμούς την ημέρα, με τους 950 να είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Αντιθέτως, το σχετικό ποσοστό στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Θεσσαλονίκης φτάνει μόλις το 52% και έχουν εμβολιασθεί με μία δόση του εμβολίου 629.027 πολίτες, ενώ 588.961 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης φτάνει περίπου τους 3.500 εμβολιασμούς την ημέρα, με τους 750 να είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Επίσης, στην Π.Ε. Πιερίας το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει μόλις το 45% και έχουν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου 64.332 πολίτες, ενώ 60.042 είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού στην Π.Ε. Πιερίας φτάνει περίπου τους… 320 την ημέρα, με τους 110 να είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Ακόμη, στην Π.Ε. Πέλλας το ποσοστό του εμβολιασμού φτάνει μόλις το 46% και έχουν εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου 70465 πολίτες, ενώ 66.294 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός του εμβολιασμού στην Π.Ε. Πέλλας φτάνει μόλις τους 250 την ημέρα, με περίπου τους… 85 να είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Στην Π.Ε. Κοζάνης το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει μόλις το 50% και έχουν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση 74.120 πολίτες, ενώ 69.926 είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός του εμβολιασμού στην Π.Ε. Κοζάνης φτάνει μόλις τους 250 την ημέρα, με περίπου τους… 75 να είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Τέλος, στην Π.Ε. Σερρών το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει μόλις το 44% και έχουν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση 75.450 πολίτες, με τους 71.662 να είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός του εμβολιασμού στην Π.Ε. Σερρών φτάνει μόλις τους 250 την ημέρα, με περίπου τους… 85 να είναι εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Σημειώνεται ότι τα ως άνω δεδομένα είναι ενδεικτικά για την κατάσταση στο μέτωπο της εμβολιαστικής εκστρατείας, η οποία επικρατεί σχεδόν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα φτάνει το 56%.