Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς και της συνδρομής αυτών στον κρατικό μηχανισμό σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, μόλις έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής στο Αρκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης από τον «Εγκέλαδο».





Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό το ΓΕΕΘΑ, και μετά από σχετικό αίτημα της Πολιτικής Προστασίας προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Άμεση διάθεση ελικοπτέρου Ερεύνης – Διασώσεως και πραγματοποίηση πτήσεως προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.
  • Προώθηση με μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), προσωπικού και μέσων της 1ης Ειδικής Μονάδος Αντιμετωπίσεως Καταστροφών (1η ΕΜΑΚ), από την Ελευσίνα στην Κρήτη.
  • Διάθεση τροχοφόρων οχημάτων στην περιοχή, για την μεταφορά σκηνικού υλικού της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Αποστολή 90 ατόμων προσωπικού από τοπικές Μονάδες του νομού Ηρακλείου, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάπτυξη σκηνών στις πληγείσες περιοχές.



Τέλος, τήρηση σε ετοιμότητα αμέσου διαθέσεως των ειδικών τμημάτων «Δευκαλίωνα» του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανήματα Μηχανικού του σχεδίου «Ξενοκράτης» της νήσου Κρήτης.