Την άποψη πως δεν πρέπει καν να τίθεται ζήτημα διεξαγωγής των παρελάσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή την περίοδο εκφράζει γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ δρ. Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως αυτό που προέχει τώρα είναι να σωθούν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα ο ερευνητής φοβάται την επανάληψη του περυσινού χειμώνα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε περισσότερες ομάδες

Για την επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολλές περισσότερες ομάδες πληθυσμού και πως η κυβέρνηση έπρεπε να αλλάξει στρατηγική, παίρνοντας παράδειγμα από χώρες όπως η Πορτογαλία.

Μάλιστα, ο γιατρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες: «Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία. Εμείς χρωστάμε στον χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κ. Παυλάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και εναντίον συναδέλφων του, όσον αφορά τη στάση τους απέναντι σε ενδεχόμενο νέο κύμα έξαρσης του ιού, λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτη η στάση ορισμένων, ακόμα και των ειδικών που λένε βλέποντας και κάνοντας».

Ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι όταν το έρθει το νέο κύμα θα είναι πια αργά. Ταυτόχρονα όμως τόνισε πως αξιοποιώντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα «μπορούμε να περάσουμε έναν καλύτερο χειμώνα από αυτόν».

Λινού: Παρέλαση με λίγα παιδιά ή καθόλου - Να προσκυνούν κατά ομάδες στον Άγιο Δημήτριο

Ιδιαίτερα προβληματισμένη όσον αφορά τη διεξαγωγή των παρελάσεων εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά», είπε μιλώντας στο MEGA.

Σχετικά με την εορτή του Αγίου Δημητρίου η κ. Λινού είπε ότι «Χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Για τα εκκλησιαστικά, παρότι και οικογενειακά σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Δημήτριο, νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να γίνονται οι λειτουργίες η μία μετά την άλλη, ανά τρίωρο. Αν είναι καλός ο καιρός, μπορούν να γίνουν και μερικές υπαίθριες λειτουργίες».