Αντιμέτωπος με τη στρατιωτική Δικαιοσύνη θα βρεθεί σήμερα ο 35χρονος -πλέον- γόνος πολύ γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται ότι το 2013 είχε στραγγαλίσει μέσα στη βίλα της οικογένειάς του τον 25χρονο μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα, Ασάν Φονσέκα, επειδή δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές ορέξεις του.

Ο νεαρός είχε βρεθεί νεκρός στις 17 Φεβρουαρίου 2013 μέσα στην πισίνα της έπαυλης, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Εκείνο το Σαββατοκύριακο απουσίαζαν όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς και το προσωπικό της βίλας, μεταξύ των οποίων ήταν και η μητέρα του θύματος.

Ο Ασάν είχε βρεθεί ντυμένος, αλλά χωρίς παπούτσια, με το κεφάλι και τα χέρια του μέσα στο νερό της πισίνας. Ο θάνατός του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν αποτέλεσμα στραγγαλισμού, ενώ η δολοφονία του παρέμενε επί χρόνια ανεξιχνίαστη. Το στοιχείο που κυρίως είχε προβληματίσει τους αστυνομικούς ήταν η περίεργη στάση του άψυχου σώματος του Ασάν, το οποίο μάλιστα έφερε κακώσεις και σε απόκρυφα σημεία του. Τελικά, για το φόνο συνελήφθη ο μικρότερος γιος της πασίγνωστης οικογένειας, ο οποίος μέχρι σήμερα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Οι Αρχές οδηγήθηκαν σε αυτόν, καθώς στη βίλα δεν είχαν βρεθεί ίχνη παραβίασης και στο εσωτερικό της δεν υπήρχε αναστάτωση, κάτι που έδειχνε ότι το έγκλημα έκανε κάποιος γνωστός του θύματος. Παράλληλα, οι ασαφείς απαντήσεις του νεαρού τότε φερόμενου ως δράστη δεν έπεισαν τους αστυνομικούς.

Ήταν στρατιώτης όταν έγινε το έγκλημα

Το 2018, παραπέμφθηκε για «ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» στο Μεικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως αποφάνθηκε ότι ήταν αναρμόδιο να τον δικάσει καθώς ο φερόμενος ως δράστης υπηρετούσε, κατά το χρονικό διάστημα που έγινε η δολοφονία, τη στρατιωτική του θητεία. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, που εξέτασε την υπόθεση από την αρχή. Το 2019, ο στρατιωτικός εισαγγελέας άσκησε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του για το ίδιο αδίκημα, ενώ μετά την απολογία του στη στρατιωτική ανακρίτρια είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές, η εμπλοκή του κατηγορούμενου στο θάνατο του μπάτλερ ήταν φανερή «χωρίς βέβαια να προσδιορίζονται επακριβώς οι συνθήκες και οι λόγοι που του επιτέθηκε και τον θανάτωσε δια στραγγαλισμού».

Απολογούμενος ο φερόμενος ως δράστης, τόσο στην ανακρίτρια του 5ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης όσο και στην ανακρίτρια του Β’ Τμήματος του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία, ενώ είχε ισχυριστεί πως είχε καλές σχέσεις με το θύμα. Όπως υποστήριξε, πήγε στο σπίτι του το μεσημέρι της 16ης Φεβρουαρίου με ολιγόωρη άδεια από τη μονάδα του στη Βέροια. Στο σπίτι είδε μόνο το θύμα, παρήγγειλε φαγητό τηλεφωνικώς και η τελευταία φορά που είδε τον Ασάν Φονσέκα ζωντανό ήταν στις 2:30 το μεσημέρι.

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, πήγε σε ίντερνετ καφέ που βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, απ’ όπου επέστρεψε περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Στις 6.30 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για να επιστρέψει στη Βέροια. Ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τον Ασάν ούτε όταν επέστρεψε στο σπίτι του από το καφέ ούτε πριν φύγει για τη μονάδα του το επόμενο πρωί, γεγονός που παραξένεψε τους ερευνητές, καθώς στο σπίτι δεν βρισκόταν άλλος και άρα ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του χώρου.

Οι άσεμνες gay φωτογραφίες στο κινητό του

Απαντώντας στο γιατί στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες από άνδρες σε άσεμνες στάσεις ισχυρίστηκε ότι τις είχε για να κάνει πλάκα με τους φίλους του. Υπαινίχθηκε επίσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ότι τον 25χρονο μπορεί να σκότωσε κάποιος από τους άλλους εργαζόμενους στο σπίτι, ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, που υιοθέτησε το δικαστικό συμβούλιο του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη του εγκλήματος από τον κατηγορούμενο που φέρεται να σκότωσε τον 25χρονο πριν πάει στο ίντερνετ καφέ.

«Το κίνητρο ενδεχομένως τυγχάνει σεξουαλικής φύσεως», συμπεραίνεται στο βούλευμα Πλημμελειοδικών. Εκτός από τις αμυχές που έφερε το θύμα στην περιοχή του πρωκτού, η μητέρα του θύματος στο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον ανακριτή έκανε λόγο για σχέσεις του κατηγορούμενου με αγόρια που επισκέπτονταν το σπίτι, επικαλέστηκε μαρτυρίες στρατιωτών που περιέγραψαν το δράστη ως «ταραγμένο και χλομό» το επόμενο πρωί, ενώ επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος έπεσε σε αντιφάσεις. Ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, ότι εκείνο το μεσημέρι είχε γευματίσει μόνος του, όμως τα κουτιά της πίτσας που είχε παραγγείλει βρέθηκαν στο δωμάτιο του Ασάν, μαζί με δύο κουτάκια αναψυκτικού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time