Αναφορικά με τις εξελίξεις στην προ τριετίας δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κος Μπάμπης Καραθάνος.

Ειδικότερα, ο κ. Καραθάνος τόνισε ότι το πόρισμα που έχει βγάλει ο εισαγγελέας Αργυροκάστρου έχει απορριφθεί από την οικογένεια όπως και από το δικαστήριο, ενώ δεν υπάρχει καμία απόφαση δικαστηρίου που να αναφέρει ότι ο Κατσίφας αυτοκτόνησε.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι υπάρχει μία επικοινωνία με την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και τα αίτια θανάτου του, τονίζοντας ότι αν το δικαστήριο Αργυροκάστρου αποδεχτεί αυτό το πόρισμα, «θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

Αναφορικά με τις εξελίξεις σε σχέση με τη δολοφονία Κατσίφα:

«Βγήκε σε κάποιες αλβανικές εφημερίδες χθες ένα δημοσίευσα που ουσιαστικά αποκαλύπτει το εισαγγελικό πόρισμα που έβγαλε ο εισαγγελέας Αργυροκάστρου. Αυτό το πόρισμα τώρα δημοσιοποιήθηκε αλλά ουσιαστικά έχει τεθεί στο δικαστήριο από τους εισαγγελείς εκεί από τον Απρίλιο. Εμείς είμαστε γνώστες αυτού, απερρίφθη από την οικογένεια, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το πόρισμα και ζήτησε από τους εισαγγελείς να επανέλθουν με νέο πόρισμα γιατί τα στοιχεία που έχει το πόρισμα δεν μπορούν να σταθούν στην πραγματικότητα. Ξανάγινε δικαστήριο στα μέσα του Σεπτέμβρη, αναβλήθηκε για τέλος Σεπτέμβρη και τώρα έχει πάει για 15 Δεκεμβρίου ώστε να παρθεί μια απόφαση από το δικαστήριο του Αργυροκάστρου», ανέφερε.

«Δεν έχουμε καμία απόφαση δικαστηρίου που να λεει ότι ο Κων/νος Κατσίφας αυτοκτόνησε, είναι μετά από τρία χρόνια ουσιαστικά ένα εισαγγελικό πόρισμα το οποίο εισηγείται στο δικαστήριο και δεν έχουμε ακόμα απόφαση. Έχουμε παρέμβει, ζητάμε περισσότερα στοιχεία, θέλουμε βαλλιστική να δούμε ότι είναι από το όπλο, του που δεν υπάρχουν όλα αυτά για αυτό το λόγο πάει για το Δεκέμβρη», τόνισε ο κ. Καραθάνος.

Αναφορικά με την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Απ'ότι γνωρίζω υπάρχει μια επικοινωνία και μια ενημέρωση προς την πρέσβειρά μας στα Τίρανα για αυτή την εξέλιξη. Θεωρώ ότι υπάρχει μια ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, βεβαίως μετά από αυτή τη δημοσιοποίηση περιμένω και μια τοποθέτηση του υπουργείου. Γιατί δεν μπορεί ένας Έλληνας υπήκοος να δολοφονείται κάτω από τις συνθήκες που δολοφονήθηκε στην περιοχή που γεννήθηκε , μεγάλωσε και ζούσε και η Ελλάδα να μην ζητάει εξηγήσεις και τα αίτια του θανάτου. Περιμένουμε την απάντηση, περιμένουμε και το δικαστήριο που θα γίνει το Δεκέμβριο. Να ξέρετε ότι εμείς θα το πάμε μέχρι τέρμα. Αν τελικά περάσει από το δικαστήριο Αργυροκάστρου και αποδεχτεί αυτό το πόρισμα ότι τελικά αυτό που μας λέει η Αλβανία ότι ο άνθρωπος περικυκλωμένος από 150 ειδικούς εκπαιδευμένους αστυνομικούς έβαλε το όπλο στην καρδιά και κατάφερε και πυροβόλησε δύο φορές που κανένας δεν το πιστεύει από εμάς, από εκεί και πέρα εμείς θα προχωρήσουμε και θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου εκεί πιστεύω ότι θα είναι υποχρεωμένη η Αλβανία θα φέρει στοιχεία», είπε.

Aκούστε αναλυτικά τη συνέντευξη