Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλος το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμύνης (Integrated Air & Missile Defence Centre of Excellence/ IAMD CΟΕ) του ΝΑΤΟ, επικεφαλής του οποίου είναι η Ελλάδα, και εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης.

Παρόντες στην τελετή και έκοψαν την κορδέλλα των εγκαινίων μαζί με τον ΥΕΘΑ, ήταν επίσης ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Διοικήσεως Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ Ιταλός Στρατηγός Πάολο Ρουτζιέρο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ στην τελετή παρέστησαν και οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, καθώς και ο Διοικητής IMAD CΟE Σμήναρχος (Ι) Ευάγγελος Τζίκας.

«Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει στην Συμμαχία σημαντικές υπηρεσίες εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης και εξαγωγής διδαγμάτων, στον απαιτητικό τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας» επισημαίνεται από το ΥΠΕΘΑ.

Στο χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σταθερό και αξιόπιστο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναπτύσσει δε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας, αποτελεί σημαντικότατη προσθήκη στις, ήδη υφισταμένες, Μονάδες και Κέντρα στα Χανιά, που αναδεικνύουν την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη ένα όλο και περισσότερο πολυσχιδές φάσμα προκλήσεων των πιθανών εναέριων και πυραυλικών απειλών, με εύρος που εκτείνεται από τα απλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως τους βαλλιστικούς ή προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες απειλές, στόχος των Κρατών-συμμάχων πρέπει να είναι η βελτίωση τα ων τεχνολογικών τους πλεονεκτημάτων, η ανάπτυξη συνεργειών, καθώς και η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Ν.Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο επισήμανε με έμφαση: «Επιπλέον, η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στα Χανιά προσθέτει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), η Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης Διοικητικής Μερίμνης, και το Κέντρο FORACS, καθιστώντας την περιοχή σημαντικό Συμμαχικό κόμβο. Έτσι υπογραμμίζεται η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της νήσου Κρήτης, ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης της Συμμαχίας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος μιλώντας στη διάρκεια της τελετής μεταξύ άλλων τόνισε ότι «…πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε το Κέντρο στην Κρήτη, εξαιτίας της ύπαρξης πολύ σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και άλλων συμμαχικών οντοτήτων, όπως και λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού που αναγνωρίζεται ευρέως από συμμάχους και εταίρους μας. Πέραν αυτού, η Κρήτη βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου ως ιστορική γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, ως ο κοινός τόπος μεταξύ συμμάχων και εταίρων, καθώς και εν μέσω σημαντικών θαλασσίων οδών επικοινωνίας, γεγονός που καθιστά την στρατηγική σημασία της αδιαμφισβήτητη».

Ο ίδιος επισήμανε επίσης το Κέντρο έλαβε την τελική Νατοϊκή του διαπίστευση στις 25 Ιανουαρίου 2020, οπότε και κατέστη πλήρως λειτουργικό. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ομάδα μας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά της, σε ένα έργο στο οποίο αφοσιώθηκε από την έναρξη μέχρι την ολοκλήρωσή του, ιδρύοντας σε τόσο σύντομο χρόνο μια νέα οντότητα της Συμμαχίας στην Κρήτη και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία διαπίστευσής της σε όλα τα επίπεδα τόνισε χαρακτηριστικώς.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «Σε ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον ασφάλειας, η Ελλάδα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και σημαντικό παράγοντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Τα τελευταία δε χρόνια υπήρξαμε ιδιαίτερα δραστήριοι στη διευκόλυνση των περιφερειακών συνεργιών και συμπράξεων, με τις οποίες υποστηρίζονται η συνεργασία, η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».