Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με 38 (!) παραβιάσεις και μία εμπλοκή, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγη ώρα από το ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα προαναφερθέντα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σήμερα, 5 «ζευγάρια» μαχητικών F-16, δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου/ναυτικής συνεργασίας ATR-72 Meltem, καθώς και ένα UAV, συνολικώς 13 αεροσκάφη από τα οποία 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 9 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 38(!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 30 από τις παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα ATR-72 και οι υπόλοιπες 8 από τα μαχητικά. Σημειώθηκε επίσης μία εμπλοκή με τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος (“readiness”) της ελληνικής αεραμύνης.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ.