Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών προβλέπουν οι ειδικοί ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, επειδή η πίεση είναι ήδη εμφανής στο σύστημα υγείας, οι ειδικοί ζητούν να επανεξεταστεί το θέμα των παρελάσεων.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, πως η θετικότητα που φτάνει το 1% προέρχεται κυρίως από Βόρεια Ελλάδα – Θεσσαλία.

Όπως εξήγησε στην Θεσσαλία, την Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη υπάρχει μια εκτεταμένη διάδοση που αποτυπώνεται και στα καθημερινά κρούσματα που καταγράφονται.


Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Υπογράμμισε πως περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη είναι πιθανό να έχουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Ειδικότερα για την Αττική σημείωσε πως υπάρχει μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη και γι’ αυτό εμφανίζει μια σταδιακή αύξηση, αργή αλλά σταθερή από τέλος Σεπτεμβρίου που αποτυπώνεται και στα κλινικά δείγματα από βδομάδα σε βδομάδα.

Ο ίδιος θεωρεί πως από τέλος του Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων – πανεπιστημίων, η απελευθέρωση εστίασης και η αλλαγή καιρού έδωσε αυτή την μικρή αύξηση αλλά είναι μικρή και ελεγχόμενη, γιατί τα μέτρα τηρούνται σε αυτούς τους χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή.


«Η πίεση έχει αρχίσει ήδη και φαίνεται στο σύστημα υγείας – Να επανεξεταστεί το θέμα των παρελάσεων»

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση βιάστηκε να δώσει το σήμα της απελευθέρωσης.

«Η πίεση έχει αρχίσει ήδη και φαίνεται στο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα των παρελάσεων.

Όπως εξήγησε αν δεν μπορεί να διαφυλάχθεί πως θα υπάρχει υγεινομική ασφάλεια σε χώρους με συσωστισμούς τότε θα θρηνήσουμε θύματα και πρότεινε να γίνει πάλι υποχρεωτική η μάσκα.