Μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα για την μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με την πανδημία «να δείχνει τα δόντια της» ξανά.

Συγκεκριμένα, ειδικοί και κυβέρνηση με αφορμή - και όχι μόνο- , το πρόσφατο ρεκόρ κρουσμάτων είναι «σε αναμμένα κάρβουνα» για την πορεία του ιικού φορτίου, την ώρα, μάλιστα, που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αρχίσει να ασφυκτιούν.

«Καμπανάκι» για κοροναϊό και γρίπη

Την ίδια στιγμή, κ. Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση, θέτοντας ως κύριο μέλημα τον εμβολιασμό του πληθυσμού και παράλληλα, να αποφασιστεί ποια θα είναι «η σωστή παρέμβαση από τις θεραπευτικές μελέτες».

«Κατά την προσωπική μου γνώμη πρέπει να διατηρήσουμε το ποσοστό ανοσίας που έχουμε. Να πάμε στην τρίτη δόση με μεγάλη προσπάθεια, ώστε αυτό το 64% που έχουμε χτίσει να μην αρχίσουμε να το χάνουμε. Το εμβόλιο έχει και αυτό κάποια ημερομηνία που αρχίζει και χάνει την αρχική του προστασία. Επίσης, πρέπει πλέον να δούμε, τι πρέπει να διαλέξουμε ως σωστή παρέμβαση από τις θεραπευτικές μελέτες, και να στήσουμε σωστά θεραπευτικά πρωτόκολλα απέναντι στους ασθενείς μας», είπε ο κ. Λουκίδης.

«Πρέπει και στον εμβολιασμό για τη γρίπη να πιάσουμε το περσινό ποσοστό. Και η γρίπη είναι από τις ενδημικές λοιμώξεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου. Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατ. άνθρωποι. Πρέπει να βοηθήσουμε και την πρωτοβάθμια φροντίδα να μην πιέζεται με ενδημικές λοιμώξεις», τόνισε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει αντένδειξη να γίνουν μαζί τα δύο εμβόλια, αλλά καλό θα είναι να απέχουν δέκα ημέρες, ώστε να ξέρει κανείς από πού προέρχεται ένα σύμπτωμα που πιθανόν να εμφανίσει. Εγώ έκανα πρώτα την τρίτη δόση και μετά θα κάνω το αντιγριπικό», σημείωσε κλείνοντας.