«Ως παραδοχή ήττας, δεν μπορεί να ξανακλείσουμε τα πάντα. Νομίζω πληρώσαμε πάρα πολύ και η οικονομία μας και η ψυχολογία μας τα κλεισίματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αναφορικά με τα δημόσια σημεία δημόσιου θηλασμού στα Τρίκαλα, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «Δεν ξέρω αν θα είμαστε οι πρώτοι πάντως είμαστε μια από τις πόλεις που πρώτον προφανώς προμοτάρουμε τον θηλασμό και το δημόσιο θηλασμό για όποια μητέρα θέλει να το κάνει αλλά για όποια θέλει μια διακριτικότητα στο κέντρο της πόλης, στο ισόγειο του πνευματικού μας κέντρου έχουμε φτιάξει έναν διακριτικό χώρο οποίος θα είναι ανοιχτός όλη μέρα προκειμένου και η μητέρα να θηλάσει αλλά και ο πατέρας που έχει βγάλει έξω το μωράκι του το οποίο πιθανώς να θέλει αλλαγή, μπορεί να το κάνει με την ησυχία του. Είναι μια απλή, εξαιρετικά οικονομική πρωτοβουλία μας η οποία έχει τον συμβολισμό της».

Ερωτηθείς αν είναι μπορεί Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στην αύξηση των εμβολιασμών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε: «Νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε ακόμα πράγματα. Πριν από λίγο γύρισα από τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής μου, να σας πω οτι ο δήμος Τρικκαίων είναι σε καλή θέση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Έχουμε πλήρως εμβολιασμένους το 74% και έχουν εμβολιαστεί ή έχουνε κλείσει ραντεβού το 77% του πληθυσμού του δήμου. Και επίσης είναι σημαντικά τα ποσοστά τα οποία έχουμε από τους εργαζόμενους του δήμου. 78%,από τους εργαζόμενους του δήμου είναι οι εμβολιασμένοι. Θέλουμε κι άλλο, μπορούμε ακόμα καλύτερα».

«Σήμερα πήγαμε μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων στα εμβολιαστικά κέντρα, ζητήσαμε να μάθουμε στοιχεία για το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ που πλέον κοντεύει το 80% στις ΜΕΘ των Τρικάλων, μπορώ τα στατιστικά αυτά νούμερα να τα μεταφέρω στους συμπολίτες μου και να τους πείσω πως την ώρα αυτή είναι απαραίτητο το να προχωρήσουμε στο τελείως απλό αυτό πράγμα που μπορούμε να έχουμε στο χέρι μας που είναι να εμβολιαστούμε και να βοηθήσουμε έτσι και το κοινωνικό σύνολο. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να καθίσουμε να ξαναμιλήσουμε με την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χθες το απόγευμα συγκέντρωσα όλους τους ιδιοκτήτες καφέ-bar-ταβερνών και εστιατορίων στο δημαρχείο και τους ζήτησα κι αυτοί πλέον να βάλουν τα δυνατά τους. Θεωρώ ότι στις μικρές κοινωνίες δεν είναι εύκολο να ζητάς πιστοποιητικά εμβολιασμού άλλα πρέπει να το κανείς. Και πρέπει να το κανείς για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά. Για να μπορέσουμε τα Χριστούγεννα να υποδεχτούμε κόσμο. Για να βοηθήσουμε το σύστημα της δημόσιας υγείας, τα νοσοκομεία μας τα οποία είναι στα όρια τους. Αυτό μας μετέφερε και σήμερα ο διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων, ότι αν του έρθουν άλλα 10 περιστατικά δεν θα έχει να βάλει πλέον τους υπόλοιπους ασθενείς που θα έρθουν με τα υπόλοιπα παθολογικά προβλήματα», δήλωσε επιπρόσθετα ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν περάσει στο άλλο άκρο, αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία αυτούς τους αφήνω. Υπάρχουν αυτοί που φοβούνται κι αυτοί που δεν πάνε να εμβολιαστούν γιατί τους είπε ο πνευματικός τους να μην εμβολιαστούν. Είναι κι αυτοί μια πολύ σημαντική κοινωνία και ειδικά γύρω από μοναστικές κοινότητες. Φοβάμαι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι σε σχέση με τους υπολοίπους εμβολιασμένους οι οποίοι έχουν τέτοια προέλευση».

«Να αφήσουμε λίγο τις τρέλες, δεν ζούμε στον μεσαίωνα, να ακούσουμε την επιστήμη, να την βοηθήσουμε να ακουστεί ξεκάθαρα και να βοηθήσουμε όλοι μαζί με όποιο τρόπο μπορούμε τηρώντας τα μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από μια δύσκολη όπως διαφαίνεται κατάσταση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα για μια διακαναλική συζήτηση για την επιδημία, δήλωσε: «Είναι μια πολύ καλή ιδέα και ήδη κάτι παρεμφερές κάνουμε μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Παιδείας διοργανώνουμε διαδικτυακές συζητήσεις προκειμένου να πείσουμε γονείς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και για τον εμβολιασμό των παιδιών και γενικότερα να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που υπάρχουν σε ανθρώπους που φοβούνται να εμβολιαστούν».

«Είναι μια κατάσταση που κανείς δεν περισσεύει και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας κι ο καθένας να δει στον Οργανισμό του. Δηλαδή πόσοι εμβολιασμένοι στη δουλειά μου, στο δήμο μου, στην περιφέρεια μου, πόσοι εμβολιασμένοι ιερείς είναι στην Μητρόπολή μου», πρόσθεσε.

ΔΗΜ: Υπάρχει συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους Μητροπολίτες προς την κατεύθυνση υλοποίησης της εντολής που έχει δώσει ο Αρχιεπίσκοπος;

«Σε κάποιες μητροπόλεις βλέπετε φωτεινά παραδείγματα όπως στη Λάρισα που έχουν στηθεί εμβολιαστικά κέντρα στις αυλές των εκκλησιών, η δήλωση του Μητροπολίτη Ξάνθης ότι υπήρχαν ιερείς που πήραν στο λαιμό τους κόσμο. Είναι ξεκάθαρες δηλώσεις που δείχνουν το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ιεράρχες και πρέπει να το κάνουν γιατί πρέπει να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους και στο κομμάτι των πιστών αλλά και στο κομμάτι των ιερέων», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Ερωτηθείς πως θα έβλεπε την πρόταση ορισμένων περιφερειαρχών και δημάρχων στην κυβέρνηση για μίνι lockdown, απάντησε: «Ως παραδοχή ήττας, δεν μπορεί να ξανακλείσουμε τα πάντα. Νομίζω πληρώσαμε πάρα πολύ και η οικονομία μας και η ψυχολογία μας τα κλεισίματα. Νομίζω ότι θα πρέπει αυτοί που δεν εμβολιάζονται να κάνουν πίσω, να αφήσουν τους ανθρώπους που πήραν γενναίες αποφάσεις και κάναν το σωστό να βγουν και να χαρούν τη ζωή τους και τις ευκαιρίες που μας δίνει αυτή. Δεν μπορούμε να ξανακλείσουμε, δεν αντέχουμε να ξανακλείσουμε».