Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξαφνιάστηκαν με την έλευση ενός εν ενεργεία δημάρχου σε ένα από τα υψηλής σημασίας υπουργεία στη θέση του υπουργού.

Ο λόγος για τον μέχρι πρότινος δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω του, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στα Τρίκαλα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02% και ανέλαβε τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Επανεξελέγη δήμαρχος Τρικάλων από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 με ποσοστό 57,43%. Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων, αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 εισήλθε στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου άφησε τα αγαπημένα του Τρίκαλα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανταποκρινόμενος θετικά στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για κρίσιμο υπουργείο, που την προηγούμενη τετραετία της Ν.Δ., επί Κυριάκου Πιερρακάκη, κατάφερε να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο και να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία. Στόχος αυτής της επιλογής είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει και τη νέα τετραετία, αφού ο Δημήτρης Παπαστεργίου αφήνει πίσω του τα Τρίκαλα με μια σημαντική παρακαταθήκη.

Είναι γνωστή, βέβαια, και η εκτίμηση που έχει στο πρόσωπό του ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όποτε συναντούσε τον «έξυπνο» δήμαρχο, δεν χόρταινε τις συζητήσεις μαζί του. Δεν είναι τυχαίο που τα Τρίκαλα έγιναν θέμα μέχρι και στον «Guardian», που έγραψε τα καλύτερα λόγια για τη θεσσαλική πόλη, η οποία πλέον φιγουράρει ανάμεσα στις «εξυπνότερες» της Ευρώπης. Μέσω συνεργασιών με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρηματοδότησε το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό, και εταιρείες όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει τη φήμη της πόλης της καινοτομίας, που χρονολογείται από το 2004, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας την ονόμασε την πρώτη ψηφιακή πόλη του κράτους. Λίγο αργότερα, ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και προσφέροντας θέση στις τοπικές τεχνολογικές εταιρείες για δοκιμές, η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατ. ευρώ.

Με κριτήριο το έργο του αλλά και την πάγια πεποίθησή του περί εκσυγχρονισμού του κράτους και στόχο τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων με ισχυρούς και σύγχρονους δήμους, η επιλογή του πρωθυπουργού να τον ορίσει υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν αποτελεί αιφνιδιασμό ή έκπληξη, όπως αρχικά φαίνεται. «Είναι τρόπος ζωής», όπως αναφέρει συχνά όταν τον ρωτούν για τη σταθερή του επιλογή στην καθημερινότητα να κινείται με το ποδήλατο. Βέβαια, όλα αυτά μέχρι τώρα, που ζούσε πιο «ανέμελα» στα όμορφα Τρίκαλα.

Τώρα, οι ρυθμοί του θα είναι πιο έντονοι, με τον ίδιο βέβαια να συνεχίζει να μας λέει ότι δεν θα βγει ποτέ από τη ζωή του το ποδήλατο. Ως σχέση ζωής μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτή που έχει ο ίδιος με το ραδιόφωνο και τη μουσική. Το 1991 συμμετείχε στο ξεκίνημα του «Hot Mix 88», ενώ το 2001, μετά τη στρατιωτική του θητεία, έστησε το «Ανεμος 92».

Είναι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και δηλώνει χαρούμενος πατέρας της Φαίης, του Κώστα και του Νίκου.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7