«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία και αυτό σημαίνει πως υπάρχουν περιοχές όπου η δυναμική της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε πως μη αναστρέψιμη κατάσταση είναι όταν η διασπορά είναι μεγάλη και απότομη κάτι που θα οδηγήσει σε lockdown.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής δεν απέκλεισε το σενάριο για 10.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα σημείωσε πως rapid test πρέπει να είναι υποχρεωτικά στην εκκλησία, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Για την τρίτη ενισχυτική δόση, ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε πως θα πρέπει να την κάνουν οι άνω των 50 ετών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως είναι ολοφάνερο και από τις μετρήσεις στα λύματα εδώ κι ένα μήνα αλλά και από τα κρούσματα όπως καταγράφονται καθημερινά επιδεινώνεται και επιδεινώνεται ραγδαία. Αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν περιοχές στις οποίες η δυναμική της πανδημίας είναι τέτοια που μπορεί δυστυχώς να είναι μη αναστρέψιμη. Άρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως στόχο ουσιαστικά να πούνε ''αν μπορείτε παρακαλώ εμβολιαστείτε'' αλλά ταυτόχρονα επειδή ξέρουμε οτι αυτό μπορεί να μην είναι καθόλου αποτελεσματικό, τι κάνουν; Αναγκάζουν να υπάρχει μεγαλύτερη ιχνηλάτηση καταγεγραμμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

«Ουσιαστικά αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να πείσουμε ή εν πάση περιπτώσει το έχουμε αφήσει λίγο αυτό και κάνουμε μεγαλύτερη ιχνηλάτηση γιατί είναι πια το μόνο που μας έχει μείνει για να περιορίσουμε όσους βρίσκουμε θετικούς και να ανακόψουμε όσο μπορούμε αυτη την ιστορία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς τι εννοούμε ότι λέμε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: «Μη αναστρέψιμη κατάσταση είναι όταν μια επιδημία πχ αυτό που εξελίσσεται στη Θεσσαλία σε κάποιες πόλεις για παράδειγμα στο Βόλο, στη Λάρισα ή σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όταν είναι τόσο μεγάλη η διασπορά, απότομη, που αυτή η αύξηση με γεωμετρικό απότομο ρυθμό δεν μπορεί να ανακοπεί παρά μόνο με αυστηρά μέτρα. Δηλαδή τους κλείνω όλους στα σπίτια και σταματά τη διάδοση».

Ερωτηθείς ποια νούμερα θα οδηγούσαν σε lockdown, σημείωσε: «Υπάρχουν διεθνείς κανόνες και εγκύκλιοι από τις υγειονομικές επιτροπες παγκοσμίως. Πάνω από 4% θετικότητα πρέπει να πάρεις τέτοια μέτρα. Αν λοιπόν σε κάποια περιοχή έχουμε πάνω από 4% θετικότητα τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα».

«Εμείς κάνουμε αυτή την υποβοηθητική παρέμβαση μέσα από τα λύματα που δείχνουν ότι έχουμε μεγάλη αύξηση εδώ κι ένα μήνα σε πολλές περιοχές. Στην Θεσσαλία η αύξηση μέσα σε ένα μήνα ήταν 11 φόρες. Στη Θεσσαλονίκη 4 φόρες. Στη Θράκη, και στις δυο μεγάλες πόλεις που παρακολουθούμε, 4 φόρες. Την ίδια στιγμή στην Αττική η αύξηση ήταν 2 φόρες. Έχουμε καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική, το προβλημα εντοπίζεται στον κεντρικό τομέα που είναι πολυπληθέστερος και στον δυτικό τομέα. Θα ανακοινώσουμε ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα πολύ μεγαλύτερη αύξηση γιατί παρακολουθώ τώρα τις μετρήσεις που κάνουμε στο εργαστήριο μας, δεν είναι ενθαρρυντικές αυτή την εβδομάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Δηλαδή μπορεί να πάμε στα 10.000 κρούσματα

«Είναι ένα σενάριο το οποίο το έχουνε πει και οι αγαπητοί συναδελφοι που τρέχουν τα μοντέλα, κάτω από αυτές τις συνθήκες με έλλειψη μέτρων μπορεί να δούμε κι αυτο το νούμερο, ναι. Η δυναμική είναι αυτή», τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε τα rapid test να ισχύουν και για τους εκκλησιαζόμενους και για τους επιβάτες των ΜΜΜ, απάντησε: «Εννοείται. Το πάμε σταδιακά, ουσιαστικά αυτό κάνουν, αυξάνουμε την ιχνηλάτηση γιατί δεν αυξάνουμε τον εμβολιασμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σας πω πχ ότι περιβαλλοντικά ναι το μετρό των μονών-ζυγών στο κέντρο έχει ένα νόημα αλλά την ίδια στιγμή κάνοντας μονά-ζυγά αναγκάζουμε τον κόσμο να παίρνει τα Μέσα και να στριμώχνεται στα Μέσα άρα θα πρέπει κάπως να λυθεί αυτό το θέμα. Σας λεω ένα παράδειγμα που μπορεί να επιβαρύνει οπότε θα πρέπει κάπως πιο στοχευόμενα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις κάπου που πιστεύουμε οτι μπορεί να υπάρχει κάποια διάδοση μεγαλύτερη».

«Επίσης είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ όσοι είναι εμβολιασμένοι είναι άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία δεν πρόλαβαν να κάνουν την ενισχυτική δόση. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν πολύ γρήγορα στην τρίτη δόση, στην ενισχυτική δόση όσοι είναι σε τέτοιες ομάδες κίνδυνου», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου, ανέφερε: «Εμείς είμαστε υπέρ αυτού δηλαδή να γίνει άμεσα η τρίτη δόση οπότε αν υπάρχει και η υποχρεωτικότητα είναι ακόμα καλύτερα. Είναι δεδομένο από επιστημονικά ευρήματα, το βλέπαμε στις μελέτες που γίνονται στο ΕΚΠΑ ότι άτομα πάνω από 50 ετών, ειδικά οι άνδρες, χάνουν πιο γρήγορα την ανοσία τους. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή πρέπει όσοι κάνανε εμβόλιο Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο να πάνε γρήγορα για την ενισχυτική δόση».

«Την ερχόμενη εβδομάδα εμείς αναμένουμε στην Αττική μια αύξηση περαιτέρω περίπου του 15% με 20%. Άρα τα κρούσματα θα κινηθούν πάνω από 1.300 στην Αττική», διαμήνυσε κλείνοντας.