Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ελληνοαμερικανική άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-21» στην ακριτική Θράκη, που ήταν επιπέδου Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ), η τελική φάση της οποίας ήταν επιπέδου τακτικού συγκροτήματος επιλαρχίας μέσων αρμάτων (ΤΣ ΕΜΑ) και διεξήχθη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Την τελική φάση της παρακολούθησαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) ο Υποδιοικητής Κινητοποιήσεως και Εφεδρειών αυτής Ταξίαρχος Jed.J Schaertl.

1__2_

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχαν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ) «2ο Σύνταγμα Ιππικού-ΕΦΕΣΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «Κιλκις – Λαχανά» και αμερικανικές δυνάμεις της 1ης Επιλαρχίας του 16ου Συντάγματος Πεζικού, της ιστορικής 1ης Μεραρχίας Πεζικού (“The Big Red One”) που είχε συμμετάσχει και στην απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944 (1st Battalion/16th Infantry Regiment/1st Infantry Division). Με παρατηρητές συμμετείχαν στην άσκηση η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

2

Η τελική φάση της ασκήσεως πραγματοποιήθηκε με χρήση πραγματικών πυρών και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων επιπέδου συγκροτήματος Ίλης αρμάτων μάχης και μηχανοκινήτου διμοιρίας με τη χρήση συστημάτων εξομοιώσεως τακτικής εμπλοκής, διέλευση υδάτινων κωλυμάτων και βολές αρμάτων και φορητού οπλισμού.

DSC_7004

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο της διμερούς επιχειρησιακής συνεργασίας καθώς και η ενίσχυση των δεσμών των ασκουμένων τμημάτων των δύο χωρών» σημειωνόταν από το ΓΕΣ.

DSC_5401
DJI_0838