Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία στον κλάδο τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διευκρινίζοντας ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι την Κυριακή και τη Δευτέρα και ο δεύτερος γύρος την επομένη Κυριακή και Δευτέρα.

«Τα ζητούμενα είναι η κατάσταση η οικονομική του κλάδου η οποία έρχεται μετά από 10 χρόνια μνημόνια και 2 χρόνια πανδημία. Η επανεκκίνηση των δικαστηρίων η οποία μας βρίσκει πάλι σε ένα τέταρτο κύμα. Τα ζητήματα είναι τα θέματα της λειτουργίας των δικαστηρίων, της ταχύτητας ή μάλλον της βραδύτητας της απονομής της Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα ζητήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τα ασφαλιστικά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία όλων των επιστημόνων και των δικηγορών προφανώς που είναι η πιο πληγείσα κατηγορία. Και θέματα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, με την ολοκλήρωση των ψηφιακών υποδομών και τη δυνατότητα μεγαλύτερης και καλύτερης πρόσβασης σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας με τα δικαστήρια», διευκρίνισε ο κ. Βερβεσός.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του σε σχέση με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ απάντησε: «Κυρίως το πρόβλημα είναι οι συνάδελφοι οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται μετά την πανδημία στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως κι όλοι οι έλληνες πολίτες, από μια δημόσια διοίκηση η οποία είτε αδυνατεί πλέον λόγω έλλειψης και υποστελέχωσης προσωπικού, είτε δεν επιθυμεί ένα τμήμα της και οχυρώνεται πίσω από τις διατάξεις περί covid και ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες και συναλλασσόμενους με την διοίκηση όπως είναι οι δικηγόροι, κυρίως οι νεότεροι που αυτοί κυρίως έχουν την καθημερινή επικοινωνία με τη δημόσια διοίκηση».

«Οι νεότεροι δικηγόροι οι οποίοι αυτή τη στιγμή δουλεύουν με συνθήκες κάτω από τα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης γιατί οι άνθρωποι δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, αυτοί είναι η ραχοκοκαλιά των δικηγορών που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε πολύ δύσκολες συνθήκες με μια ύλη που συρρικνώνεται και με έναν αριθμό δικηγορών που κάθε χρόνο και αυξάνεται. Όλα αυτά τα θέματα είναι τα σημαντικά. Επίσης η Δικαιοσύνη αντί να επιταχύνεται επιβραδύνεται. Οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που μας έχουν καταντήσει τη δεύτερη χειρότερη χώρα στην απονομή Δικαιοσύνης μετά την Ιταλία για την ΕΕ», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να γίνει άμεσα ένας διάλογος όλων των παραγόντων σε ένα τραπέζι για να κάτσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να υπομένει αυτούς τους ρυθμούς Δικαιοσύνης γιατί σ’ αυτούς γυρίζουν όλα τα προβλήματα όχι μόνο σε εμάς, κυρίως σε αυτούς για τους οποίους έχουμε κληθεί να τους υπερασπιστούμε και να τους υποστηρίξουμε, δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αυτή τη Δικαιοσύνη το 2021», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Βερβεσός.