Η ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων θα επιφέρει επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, καθώς θα διατεθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαστών για την εκδίκαση υποθέσεων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο κ. Βερβεσός υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της ενοποίησης προϋποθέτει επαρκείς υποδομές, κτίρια και ψηφιακά εργαλεία και επισήμανε ότι οι δικαστές που προέρχονται από τα Ειρηνοδικεία δεν έχουν εμπειρία στην εκδίκαση ποινικών υποθέσεων, άρα χρειάζονται χρόνο για να αποκτήσουν την απαραίτητη ικανότητα.

Επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης δεν προχωράει, καθώς υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και βρίσκει αντιστάσεις από φορείς και αγκυλώσεις στο δικαστικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Ερωτηθείς πόσο θα βοηθήσει η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης

Δ.ΒΕΡΒΕΣΟΣ: Θα διατεθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δικαστών για να εκδικάσει υποθέσεις που σήμερα δεν εκδικάζονται, προφανώς όμως αυτοί οι δικαστές θέλουν έναν χρόνο για να μπορούν να είναι αποδοτικοί γιατί μέχρι σήμερα οι Ειρηνοδίκες δεν δικάζανε ποινικές υποθέσεις, άρα δεν έχουν την εμπειρία και την ικανότητα να δικάζουν τέτοιες υποθέσεις και θέλουν περισσότερο χρόνο. Από την άποψη ότι θα υπάρχουν περισσότεροι δικαστές να δικάζουν τις υποθέσεις που σήμερα λιμνάζουν για πολλά χρόνια στα δικαστήρια θεωρώ ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η προσπάθεια επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.

Δ.ΒΕΡΒΕΣΟΣ: Χωρίς υποδομές, κτίρια και ψηφιακά εργαλεία οποιαδήποτε επιτάχυνση θα είναι αλυσιτελής ή θα ξανακολλήσει ύστερα από έναν χρόνο.

Ερωτηθείς γιατί δεν προχωράει ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης

Δ.ΒΕΡΒΕΣΟΣ: Γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση αφενός και αφετέρου όταν αναδεικνύεται αυτή η πολιτική βούληση υπάρχουν φορείς και αγκυλώσεις στη δικαιοσύνη, δηλαδή αυτοί που έχουν την εξουσία να αποφασίζουν δηλαδή οι Έλληνες δικαστές οι οποίοι δεν είναι δεκτικοί στο να προχωρήσουν για να εφαρμόσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Και τρίτον η πολιτεία υποχρηματοδοτεί όλη αυτή την προσπάθεια.

Ο Δημήτρης Βερβεσός στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες" 11-04-24