Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών που ελληνοποιούσαν αλλοδαπούς έναντι αμοιβής μέσω της έκδοσης πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων, το οποίο έπεσε στα χέρια των αρχών, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δράσης.

To MEGA έδωσε στη δημοσιότητα μια από τις πλαστές ταυτότητες, η οποία όπως γράφει επάνω έχει εκδοθεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2020.



Η ιστορία πίσω από την ταυτότητα

Στις 25 Ιανουαρίου, στο Χαλάνδρι, ειδικοί φρουροί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν έξω από σπίτι ενός δικαστικού έναν άνδρα να κινείται ύποπτα.

Τον πλησίασαν, του ζήτησαν την ταυτότητα, ώστε να προχωρήσουν σε έναν τυπικό έλεγχο και εκείνος τους έδωσε την ταυτότητα που παρουσιάζει το MEGA, παραπάνω.



Ωστόσο, η συγκεκριμένη ταυτότητα έβγαινε σε στοιχεία ατόμου, το οποίο έχει καταγωγή από την Αμπχαζία. Παρ’ όλα αυτά και πάλι στον ειδικό φρουρό, κάτι έμοιαζε να μην «κολλάει» καλά.

Οδήγησαν τον άντρα στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου όπου διαπίστωσαν από τον έλεγχο που έκαναν στα δακτυλικά του αποτυπώματα, ότι το άτομο που απεικονίζεται στη φωτογραφία έχει καταγωγή από την Αλβανία και μάλιστα έχει απασχολήσει στο παρελθόν για διακίνηση κοκαΐνης, για κατοχή εκρηκτικών, για εκβιασμούς, καθώς και για ξυλοδαρμό αστυνομικού.

Όταν ερωτήθηκε για την ταυτότητα, είπε ότι την είχε δώσει τα χρήματα σε κάποιον στην Ομόνοια, ωστόσο η ταυτότητα είχε εκδοθεί στον Ασπρόπυργο.

Με πλαστή ταυτότητα και το θύμα της μαφιόζικης δολοφονίας στη Νίκαια


Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας συνδέουν τη δράση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών με τη μαφιόζικη δολοφονία ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Νίκαια στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανικής καταγωγής άντρας, που δέχθηκε τους πυροβολισμούς πριν λίγες μέρες στο βενζινάδικο, είχε προμηθευτεί μια πλαστή ταυτότητα από το συγκεκριμένο κύκλωμα, η οποία τον εμφάνιζε ως Έλληνα ομογενή.



Το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια με το όνομα «Marios D» είχε βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ μετονομάστηκε σε «Στέργιος Μ.» και ήταν ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου όπου έγινε η δολοφονική επίθεση, εμφανιζόμενος ως Έλληνας ομογενής.

Η σύνδεση του θύματος της δολοφονικής επίθεσης στη Νίκαια με το κύκλωμα των αστυνομικών δεν είναι τυχαία, αφού τα μέλη του κυκλώματος έκαναν, κατά κύριο λόγο, ακριβώς αυτό – «ξέπλεναν» κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό, ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πελάτες του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με ανοιχτούς λογαριασμούς με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά, με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και, ταυτόχρονα, την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, όπου ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι από την έρευνα, που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα, που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.