Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας οι υγειονομικοί, για να καταφέρουν να σώσουν ασθενείς από τον κοροναϊό.

Ιδιαίτερα σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική.

Οι γιατροί που στην πλειοψηφία τους είναι πνευμονολόγοι και παθολόγοι κάνουν λόγο για εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με πολύ πόνο και ασθενείς μετανιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, έχω δει πολύ πόνο. Ασθενείς με κοιτούν στα μάτια και με ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όταν πάρουν εξιτήριο. Με κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε, μου λένε ότι παρασύρθηκαν από άλλους. Δυστυχώς είναι αργά, όμως τους προτείνω να πάρουν τις οικογένειες τους και να τους παροτρύνουν να εμβολιαστούν», επισημαίνει ο πνευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής.

«Ακόμα και ένας ιερέας που νοσηλεύεται, δήλωσε μετανιωμένος που δεν έκανε το εμβόλιο και θέλει να το κάνει τώρα», προσθέτει.


Δεν άλλαξε τίποτα στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, οι γιατροί δηλώνουν απογοητευμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, που όπως λένε δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. «Λείπω 12 χρόνια από τα δημόσια νοσοκομεία και δυστυχώς δεν βλέπω καμία βελτίωση. Ακόμα οι ανάγκες είναι οι ίδιες, από κουβέρτες μέχρι προσωπικό» τονίζει ο κ. Τσαβλής.

«Μετά από 23 χρόνια που έχω να δουλέψω σε δημόσιο νοσοκομείο, δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα. Είναι απαράδεκτο οι δομές και οι υπηρεσίες να είναι ακόμα στο ίδιο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Χατζηαποστόλου.

«Θα έπρεπε να γίνεται σωστότερη διαχείριση», τονίζει.

Οι ιδιώτες γιατροί επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση έχουν συνδράμει στη μάχη με τον κοροναϊό και πριν την επίταξη.

«Για δύο χρόνια προσφέρουμε, αναχαιτίζοντας την πίεση από τα νοσοκομεία της πόλης, αφού δεχόμασταν περιστατικά στο γραφείο μας και τους βοηθούσαμε για να μην πάνε στα νοσοκομεία. Αυτή την στιγμή, μιλάω με 70 ασθενείς μου στο τηλέφωνο που έχουν κοροναϊό και τους δίνω οδηγίες» αντιμετώπισης της νόσου για να το περάσουν σπίτι τους», δηλώνει ο Δρόσος Τσαβλής.