Για τέσσερις βιασμούς παραπέμπεται να δικαστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.

Πιο συγκεκριμένα, το βούλευμα υιοθετεί πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως που είχε προηγηθεί για την υπόθεση Λιγνάδη. Με την πρότασή της αυτή η εισαγγελέας είχε ζητήσει να απορριφθούν όλοι οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου, ο οποίος σημειωτέον αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός είχε χαρακτηρίσει το σκηνοθέτη ως ένα «άτομο επικίνδυνο». Η εισαγγελέας είχε κρίνει ότι σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προκύπτουν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την πράξη του βιασμού κατά συρροή που του αποδίδεται».

Ακόμη, οι δικαστές διέταξαν, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης Λιγνάδη. Για το θέμα αυτό η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί: «Η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει, για να προσεγγίσει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα, ώστε η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης να κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης για την υπόθεση.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα δικαστεί για το βιασμό σε βάρος ενός 26χρονου σήμερα άνδρα, αιγυπτιακής καταγωγής, το 2010, όταν το θύμα ήταν 15 ετών. Ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέπτυξε φιλική σχέση με τον 15χρονο λόγω της επιθυμίας του νεαρού τότε αγοριού να γίνει ηθοποιός.

Όπως επισημαίνει η εισαγγελέας, «ο κατηγορούμενος κάλεσε το θύμα στο διαμέρισμά του για να συζητήσουν για το επαγγελματικό του μέλλον. Όταν πήγε ο ανήλικος, του πρόσφερε (…) αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη, το οποίο ο ίδιος το δέχτηκε ανενδοίαστα, καθώς είχε ξαναδοκιμάσει. Αυτή τη φορά η αντίδραση του οργανισμού του ήταν διαφορετική, καθώς, όπως περιγράφει ο ίδιος, ένιωσε να ζαλίζεται και να χάνει τις αισθήσεις του. Ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος την ανικανότητά του να αντισταθεί, τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αμέσως μετά ο ανήλικος έχασε τις αισθήσεις του. Όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα, βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχό του πεταμένα δίπλα του στη βεράντα».

Η δεύτερη υπόθεση βιασμού φέρεται να διαπράχθηκε τον Αύγουστο του 2015, σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου, με θύμα ένα 24χρονο σήμερα άνδρα.

Ο τρίτος βιασμός φέρεται να τελέστηκε στο σπίτι του ηθοποιού. Νεαρός άνδρας ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018. Σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ., ο οποίος είναι Έλληνας και την περίοδο του καταγγελλόμενου συμβάντος ήταν ενήλικος, ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο.

Ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο και η γνωριμία τους φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος -πάντα κατά το μηνυτή- τον προσέγγισε και έπιασαν συζήτηση. Στη συνέχεια, φέρεται να του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλει τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε.

Η τέταρτη κατηγορία για βιασμό προέκυψε από την κατάθεση ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από επτά χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, αναφέρει ότι «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη, ενώ περιγράφει έναν γενικότερο τρόπο δράσης του σκηνοθέτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time