Στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον  και ενώ οι «σκληροί δείκτες» επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια που δείχνουν έκρηξη στις ΜΕΘ, θα εορταστούν τα Χριστούγεννα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον ανταγωνίζεται σε μεταδοτικότητα τη Δέλτα. Η άφιξη του νέου στελέχους ήταν άλλωστε αυτή που επίσπευσε την τρίτη δόση. Από την Παρασκευή οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα, πάνω από 460 χιλιάδες πολίτες έκλεισαν το ραντεβού τους.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς υπάρχει ο φόβος να καταστήσει τα εμβόλια ανεπαρκή.

«Φέρεται να είναι η πρώτη μετάλλαξη που αν συνδυάζει τα δύο κακά που δεν θέλουμε, δηλαδή να είναι μεταδοτική και να είναι πολύ καλή στο να ανοσοϋπεκφεύγει από τα αντισώματα που έχουμε από τους προηγούμενους εμβολιασμούς», δήλωσε στο MEGA ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.


Μεγάλη ανταπόκριση για τρίτη δόση

Στο μεταξύ, 460.000 ραντεβού εμβολιασμών για την τρίτη δόση έχουν κλειστεί από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι και χθες το βράδυ.

Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου ξεκινά η δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικών τεστ σε όλους τους ενήλικες πολίτες εμβολιασμένους και μη, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού την περίοδο των γιορτων.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα και μετά την Πρωτοχρονιά.