Η πρώτη χρονολογικώς, επομένως και η πιο παλιά ηλικιακώς, Μοίρα των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η ιστορική 330 Μοίρα, συμμετείχε στην πιο απαιτητική αεροπορική εκπαίδευση του ΝΑΤΟ, στην 4η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του Τακτικού Προγράμματος Ηγεσίας (Tactical Leadership Programme), πιο γνωστού με τα αρχικά του «TLP».

Η φετινή 4η Εκπαιδευτική Σειρά του TLP, στην οποία συμμετείχε και η 330 Μοίρα, πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2021, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.





Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην προαναφερθείσα βάση από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Νέας Αγχιάλου τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.30, της παλαιότερης εκδόσεως των F-16 της Π.Α. και αυτά που ΔΕΝ θα αναβαθμιστούν, καθώς και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Μοίρας.

«Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ» σημειώνεται από το ΓΕΑ.





Τέλος, μία συγκινητική στιγμή της παραμονής στην ισπανική βάση, ήταν η τελετή υπέρ των Ελλήνων και Γάλλων Αεροπόρων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό δυστύχημα της πτώσεως του ελληνικού F-16D της 341 Μοίρας πάνω σε σταθμευμένα γαλλικά μαχητικά, κατά τη φάση της απογειώσεώς του, στις 26 Ιανουαρίου 2015. Το τραγικό αυτό δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των δύο ελλήνων πιλότων, των Σμηναγών (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανασίου Ζάγκα, καθώς και άλλων 9 γάλλων αεροπόρων, τον τραυματισμό άλλων 29 ατόμων και την ολική καταστροφή 2 ιταλικών μαχητικών ΑΜΧ, 2 γαλλικών εκπαιδευτικών Alpha Jet, 2 γαλλικών μαχητικών Mirage-2000D, καθώς και την πρόκληση βλαβών σε άλλα 2 γαλλικά Rafale.