«Παράθυρο» για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες των ηλικιακών κατηγοριών 50-54 ετών και 55-59 ετών έχουν ήδη αφήσει «ορθάνοιχτο» τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και η ίδια η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μετά τις έκδηλα «ανοιχτές» τοποθετήσεις εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, επί του θέματος της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μια πολύ εστιασμένη αναφορά της καθηγήτριας Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της επίσημης εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, καθιστά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί στο ορατό μέλλον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους πολίτες ηλικίας 50-54 ετών και 55-59 ετών, κάτι περισσότερο από απλό «σενάριο».

5453055

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη διάρκεια δικής της εισήγησης στην ενημέρωση, ότι είναι απολύτως ενδεικτικό το παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου, ενώ σημειώνεται ύφεση περίπου κατά 30% στη διασπορά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, εμφανίζεται ταυτόχρονα μια μετακίνηση της μεσαίας ηλικίας των νέων κρουσμάτων από την ηλικία των 38 ετών στην ηλικία των 43 ετών. Επίσης, σημειώνεται, την ίδια στιγμή, αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές κατηγορίες 50-65 ετών, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το… 25%, και χαρακτηριστική μείωση των κρουσμάτων στις ηλικιακές κατηγορίες των 75 ετών και άνω, στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 40%.

Συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής σχετικά: «Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη, αυτή την εβδομάδα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είχαμε αύξηση στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας των Τρικάλων, όπου, παρά την ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρούμε μια σταδιακή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 38 έτη στα 43 μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται μια αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη έξι μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Αντίθετα, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 75 ετών, όπου ήδη πάνω από 40% αυτών που έχουν δικαίωμα να κάνουν το εμβόλιο έχουν κάνει την τρίτη δόση, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».

5453047

Μάλιστα, δέκα είναι οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας στις οποίες παρατηρείται αυξημένη διασπορά του νέου κοροναϊού σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή κάτω από το 55% επί του γενικού πληθυσμού των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων, ανέφερε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ποια περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο Γερμανίας 

Εξάλλου, την επιλογή της εφαρμογής lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας μας, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, «ανοίγει» για την ελληνική κυβέρνηση η αντίστοιχη απόφαση που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση, έπειτα από πρόταση της απερχόμενης καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, και του εκλεγμένου νέου καγκελαρίου της χώρας, Όλαφ Σολτς.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι όλα θα κριθούν από την πορεία της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, δηλαδή εάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί από τη σταθεροποίηση της διασποράς στη μικρή ύφεση και, στη συνέχεια, στην επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης όλων των κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών, ιδιαιτέρως των πιο «σκληρών», οι οποίοι είναι εκείνοι που ασκούν την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ της χώρας μας.

5458032

Εάν, όμως, η σταθεροποίηση της διασποράς της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας οδηγήσει τελικά από την αργή ύφεσή σε μια νέα έξαρση, με αισθητή αύξηση των νέων κρουσμάτων, αλλά και των τιμών όλων των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, τότε το παράδειγμα της Γερμανίας, ως προς το lockdown για τους ανεμβολίαστους, θα προβάλει ιδανικά μεταξύ των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει τους ανεμβολίαστους από το σύνολο του δημόσιου χώρου, με εξαίρεση την ελεύθερη πρόσβασή τους στα καταστήματα του κλάδου της διατροφής, καθώς και στα φαρμακεία.