Για την πίεση που δέχονται καθημερινά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας όχι μόνο για όσους μολύνονται από τον κοροναϊό, αλλά και για τους non covid ασθενείς περιέγραψε ο ακτινολόγος, επιμελητής Α’ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» Χρήστος Παπαστεργίου.

Μιλώντας το πρωί στον Real Fm 107,1, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι ο χρόνος αναμονής για ένα χειρουργείο ή για μια διαγνωστική εξέταση για τους non Covid ασθενείς σοκάρει, ενώ επισήμανε ότι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς είναι τραγική. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο ενός καρκινοπαθούς στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» φτάνει στους πέντε με έξι μήνες.

«Σε όλη τη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς των οποίων ακυρώνονται ή αναβάλλονται τα χειρουργεία ή οι διαγνωστικές εξετάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε αυτή τη «μοίρα» «βρίσκονται και οι καρκινοπαθείς οι οποίοι στο παρελθόν περίμεναν λίγες εβδομάδες προκειμένου να χειρουργηθούν και τώρα περιμένουν 5 και 6 μήνες».

«Δεν υπάρχει πρόβλεψη αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συνδράμει μόνο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων. Επίσης, τεράστια είναι η αναμονή και για διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ζωτικής σημασίας έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων όπως, για παράδειγμα, του καρκίνου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής λέγοντας πως: «Οι εισαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 550 προσθέτοντας ωστόσο πως η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο».

Σήμερα το πρωί νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 22 ασθενείς και 14 εκτός Μονάωνας Εντατικής Θεραπείας, ενώ σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 140-150 ασθενείς με κοροναϊό ανάμεσα τους και έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο αριθμός των ασθενών covid στο συγκεκριμένο νοσοκομείο περίπου επταπλασιάστηκε σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι νοσηλείες ήταν περίπου 20-25 στις απλές κλίνες.