24B7F2ED72CB86BB7834F9B39435C353
Ελλάδα

Κοροναϊός: Σε δύο φάσεις η εφαρμογή της νέας ζώνης άμυνας κατά της μετάλλαξης Όμικρον - Τι θα ισχύει από αύριο

Μάχη με τον χρόνο για να μην εξαπλωθεί ραγδαία ο ιός

Σε δύο στάδια θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με στόχο την ανάσχεση της προέλασης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να μπει φρένο στην μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κοροναϊού που απειλεί την χώρα και το σύστημα υγείας.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε νέα υγειονομική κρίση λόγω κοροναϊού και τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα υπό την απειλή της Όμικρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση, να δέχεται εισήγηση για νέα μέτρα, την οποία και θα εξετάσει αύριο σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης να ανακοινώνει σειρά από νέα μέτρα.Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολόγησαν τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, με την αυγή του νέου έτους θα βρεθούμε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρότεινε lockdown από τις 3 Ιανουαρίου και για έναν μήνα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον.

Σστο τραπέζι έπεσε και το σενάριο επαναφοράς της τηλεργασίας, καθώς οι επιστήμονες εξέφρασαν τον φόβο ότι επιστρέφοντας οι εργαζόμενοι μετά τις γιορτές στις δουλειές τους, θα μεταφέρουν τον ιό στον χώρο της εργασίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε έντονος προβληματισμός σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν άμεσα, προκειμένου να προληφθεί η επικράτηση του ιού.
Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Θάνος Πλεύρης

Με κριτήριο την οικονομία και την στήριξη της αγοράς, η οποία περιμένει αυτές τις ημέρες των γιορτών για να πάρει ανάσα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανιστήκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα για το λιανεμπόριο.

Εστίασαν ιδιαίτερα στον κίνδυνο που υπάρχει για επέκταση της πανδημίας και την εδραίωση της Όμικρον στην περίπτωση που δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σήμερα (23.12.2021) ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, ενώ θα συνεδριάσει και η Επιτροπή των ειδικών και οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται μέτρα σε δύο δόσεις. Αφενός μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα ισχύσουν από την παραμονή των Χριστουγέννων και μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Από αύριο αναμένεται να ακυρωθούν όλες οι υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ και η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων θα γίνεται χωρίς θεατές. Επιπλέον επιστρέφει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ θα απαιτείται διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υποχρεωτική αναμένεται να είναι η διενέργεια τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους.

Αμέσως μετά τις γιορτές, και σίγουρα μετά τις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας της εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κέντρα διασκέδασης), πιθανότατα ως τις 12 τα μεσάνυχτα, να μειωθεί η πληρότητα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης στο 60% και να μην επιτρέπονται οι όρθιοι στα νυχτερινά κέντρα. Παράλληλα αναμένεται να «παγώσουν» οι σχολικές εκδρομές και να επεκταθεί η τηλεργασία.

Σημειώνεται ότι αυτά τα μέτρα κατά του κοροναϊού αποτελούν εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων και δεν είναι σίγουρο ότι θα ληφθούν μέτρα άμεσα. Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν αύριο. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε μία εβδομάδα προκειμένου να εξετάσει και μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου.