Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα που έχουν ως στόχο την ανάσχεση της πανδημίας. Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν:

Όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αποχωριστούν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού.

Είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί · από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.




Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για διενέργεια τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι μετά τις 3 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. Όπως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Αυστηροί και εκτεταμένοι έλεγχοι - Νέα μέτρα αν χρειαστεί

Οι έλεγχοι που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα είναι αναλογικά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσθέτοντας ότι αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται «η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη φτάνοντας πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.

Δυσοίωνη πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα τη μέρα Πολύ περισσότερα από 130 είναι τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για 5 κρούσματα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την «Όμικρον».

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, είπε, και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. «Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα».




Ερωτηθείς για την πορεία της παραλλαγής Όμικρον, εκτίμησε ότι θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα, τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».