Σαν σήμερα έπεσε στο καθήκον ο Νίκος Σιαλμάς
Στις 18 Ιουνίου 1992 κυνηγώντας Τούρκους εισβολείς στο Αιγαίο
Η θλιβερή επέτειος της συμπληρώσεως των 22 ετών από τον θάνατο του Ήρωος Υποσμηναγού (Ι) Νίκου Σιαλμά στη διάρκεια αερομαχίας με Τούρκο πιλότο F-16C στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ευστρατίου συμπληρώνονται σήμερα και η Ελληνική Πολιτεία, δια του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την τέλεση Μνημοσύνου στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του στο ακριτικό νησί. Μαζί με τον ΥΕΘΑ, θα είναι αύριο στην τελετή Μνήμης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, συγγενείς του νεκρού Ήρωος και αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών της ΠΑ.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο, στις 18 Ιουνίου 1992, ο Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Σιαλμάς της 342 Μοίρας Παντός Καιρού «Σπάρτη», απογειώθηκε από την Τανάγρα ως «Νο.1» ζεύγους αεροσκαφών ετοιμότητος τύπου Mirage F.1CG της Μοίρας προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα ζευγάρι τουρκικών F-16, που είχαν εισέλθει παρανόμως στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Το ελληνικό «ζευγάρι» μαχητικών, που ήταν μια γενιά πιο παλαιά από τα σύγχρονα τότε τουρκικά F-16, πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Σε περιοχή κοντά στον ’γιο Ευστράτιο, το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών έλαβε επαφή με δύο τουρκικά F-16 και ακολούθησε εμπλοκή. Τότε ο ήρωας Ν.Σιαλμάς κατόρθωσε να «πάρει την ουρά», να βρεθεί δηλαδή πίσω από το ένα τουρκικό αεροσκάφος σε παραμέτρους βολής, παρότι τυπικώς τουλάχιστον διέθετε υποδεέστερο αεροσκάφος. Ο Τούρκος, προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό βύθισε το αεροσκάφος του προς την επιφάνεια της θαλάσσης, μετά από μία σειρά ελιγμών από το επίπεδο των 6.000 ποδών περίπου, με στόχο ν αναπτύξει ταχύτητα γρήγορα και έτσι να κατορθώσει να διαφύγει. Ο Σιαλμάς τον ακολούθησε και ο Τούρκος λόγω των ανώτερων τεχνικών δυνατοτήτων του αεροσκάφους του κατώρθωσε να απαγκιστρωθεί κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας έτσι για δέκατα του δευτερολέπτου τη σύγκρουση με την επιφάνεια της θαλάσσης και την συντριβή, κάτι όμως που δυστυχώς δεν κατάφερε ο Έλληνας πιλότος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μνήμη του Ήρωος Έλληνα πιλότου οι συνάδελφοί του (ιπτάμενοι και τεχνικοί) της Μοίρας κατασκεύασαν Μνημείο προς τιμήν του στην πλησιέστερη στο σημείο της πτώσεως ξηρά του Αγίου Ευστρατίου αποτελούμενο από το έμβλημα της 342 Μοίρας, την Σπαρτιατική ασπίδα και το δόρυ με το επίγραμμα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», που αποτελούσε και το σύνθημα της Μοίρας, το δε ΓΕΝ, δια της Υδρογραφικής Υπηρεσίας αυτού, ονόμασε το νοτιότερο ακρωτήριο του νησιού «’κρα Υποσμηναγού (Ι)Νικολάου Σιαλμά» ή εν συντομία «Ακρωτήριο Σιαλμάς», κάτι που έχει περάσει και στους ναυτικούς χάρτες.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ. ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ
Λ.Σ.Μ.