Δεύτερη δέσμη μέτρων και αναβάθμιση του πλαισίου των υγειονομικών περιορισμών ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Η αύξηση των κρουσμάτων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, οδήγησε σε μια νέα προσπάθεια αναχαίτισης της νέας παραλλαγής «Όμικρον», η οποία προβλέπεται να προκαλέσει «έκρηξη κρουσμάτων».

 Από τα διαθέσιμα κιόλας στοιχεία προκύπτει, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη πως «μπαίνουμε στην επικράτηση της «Όμικρον» και στην ελληνική επικράτεια», γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε αμφότερους Πολιτεία και επιστήμονες.


 Με κοινή παραδοχή ότι οι έξοδοι σε μαζικούς χώρους οδηγούν σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε την νέα δέσμη μέτρων που εισηγήθηκε σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μετά τη σημερινή συνεδρίασή της, στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού, λόγω συνωστισμού.

 Το νέο πλαίσιο μέτρων θα εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, με τον κ. Πλεύρη, ωστόσο, να αφήνει παράθυρο για την επέκταση της περιόδου ισχύος τους.


Αναλυτικά τι θα ισχύει από 3/1

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.


Το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 20 έως 59 ετών

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες.

Το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις 6% αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών

Εκτίμησε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες να έχουν επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. «Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα να τηρούμε τα μέτρα και να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να έχουμε κάνει έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άνω των 60 ετών», τόνισε ο υπουργός.