Ήταν από την αρχή το πλέον πιθανό σενάριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί τελικά την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στην κυβέρνηση την παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και καιρό στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, στα γήπεδα κ.λπ. Όπερ και εγένετο…

Η παράταση των μέτρων θα διαρκέσει πιθανότατα έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης της επιτροπής εξηγεί στα «Π» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική, με έξι άτομα ανά τραπέζι, αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες και μετρική απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, FFP2/KN95, ή διπλής μάσκας στα σουπερμάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζομένους στην εστίαση.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% επί του συνόλου των εργαζομένων και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και νοσοκομεία, επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα για αποκλειστικά εμβολιασμένους θεατές θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα διαταχθεί οι αγώνες να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Αποκλιμάκωση

Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας βρίσκονταν ήδη σε πορεία ραγδαίας αποκλιμάκωσης, πολύ κάτω από τους 600, και οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία είχαν ήδη επανέλθει αισθητά κάτω από τις 400, μόνον τότε φαίνεται ότι θα μπορούσαμε ίσως να υποθέσουμε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτίθεται να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση άρση ορισμένων περιορισμών, οι οποίοι εφαρμόζονται στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, αλλά και στα γήπεδα και στις υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Γιατί, όμως, η ως άνω προϋπόθεση για την άρση ορισμένων ή όλων των περιορισμών, κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση, υφίσταται και παίζει σπουδαίο ρόλο;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκτιμούν βασίμως ότι «η άρση µέτρων από τους συγκεκριµένους δύο κλάδους της οικονοµικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας µας έχει σηµαντική πιθανότητα να επιφέρει, έστω και προσωρινά, ένα σαφές και αισθητό άλµα στη διασπορά του νέου κορονοϊού, αλλά, και αυτό είναι το κυριότερο, και στον συνολικό αριθµό των νοσηλευοµένων µε COVID-19 στο ΕΣΥ της χώρας µας».

Σταθεροποίηση

Έτσι, συνεχίζει ο κ. Μαγιορκίνης, «ενώ εξακολουθούµε να παρακολουθούµε την επιδηµία µέρα µε τη µέρα, βδοµάδα µε τη βδοµάδα, και διαφαίνεται µια πιθανή σταθεροποίηση, ίσως και υποχώρηση, χρειαζόµαστε περισσότερο χρόνο για να δούµε πώς κεφαλαιοποιείται αυτή η υποχώρηση. Στα αρνητικά στοιχεία είναι ότι η διάµεση ηλικία των κρουσµάτων ανεβαίνει, συνεπώς πρέπει να εκτιµήσουµε την επίπτωση της Οµικρον, καθώς διαχέεται στις µεγαλύτερες ηλικίες.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι µεγαλύτερες ηλικίες σε µεγάλο βαθµό έχουν ήδη λάβει την ενισχυτική δόση, συνεπώς αναµένουµε ότι το σχέδιό µας για επιτάχυνση της ενισχυτικής δόσης θα λειτουργήσει προστατευτικά σε µεγάλο βαθµό. Το σύστηµα λοιπόν είναι πολυπαραγοντικό, αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν διαφαίνεται προς το παρόν η πρόθεση για άρση µέτρων το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 15 Ιανουαρίου 2022.