Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς», με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και το πολικό ψύχος.

Μάλιστα, τα δεδομένα ξαφνικά άλλαξαν και όπως φαίνεται η κακοκαιρία θα είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι περίμεναν αρχικά ορισμένοι μετεωρολόγοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 23/01 από τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Θα πλήξει με σφοδρότητα και την Αττική 

Από τη Δευτέρα, η Ελπίδα θα πλήξει με τέτοια σφοδρότητα το λεκανοπέδιο, που, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα ξεπεράσει ακόμα και την περσινή «Μήδεια».

«Έρχονται χιονολαίλαπες και χιονοκαταιγίδες»

Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφει ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος στις τελευταίες του εκτιμήσεις κάνει λόγο για «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» που αναμένεται να «χτυπήσουν» την Ελλάδα.

«Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους» αναφέρει σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα του επικείμενου χιονιά, κρατάμε:

(α) τη λέξη blizzard που σημαίνει ισχυρή χιονοθύελλα, δηλαδή μία βαθμίδα ισχύος παραπάνω από τη χιονοθύελλα (snowstorm),

(β) τη λέξη χιονολαίλαπα (snowsquall) που αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη και σημαίνει ξαφνική πυκνή χιονόπτωση με παρασυρόμενο χιόνι και ισχυρούς ανέμους και

(γ) τις χιονοκαταιγίδες (thundersnows).



«Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι» συμπληρώνει και εξηγεί πως:

«Η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα.
Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες».

Τι μέλλει γενέσθαι με τις επερχόμενες χιονοπτώσεις

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επερχόμενες χιονοπτώσεις, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι οι παρακάτω:

Βόρεια Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και ίσως στη Δ. Μακεδονία.

Δυτική Ελλάδα:
Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα: (α) Ανατολική ζώνη: μεγάλα ύψη χιονιού. (β) Δυτική ζώνη: αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως εκεί που βοηθά το ανάγλυφο.

Ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα:
Μεγάλα ύψη χιονιού κυρίως στο Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές.

«Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων αν ο επί θύραις χιονιάς θα είναι ιστορικός. Σε παλαιότερο σχόλιό μου τον χαρακτήρισα «αξιολογότατο» και σήμερα προσθέτω επικίνδυνο. Το δίκτυο ενέργειας και το οδικό δίκτυο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας, κάτι που γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Όμως, ευθύνη για την αποφυγή παρατράγουδων έχει και ο καθένας από μας» υπογραμμίζει για να καταλήξει πως.

«Καταλαβαίνω ότι η σημερινή μου ανάρτηση βγήκε λίγο φοβιστική, αλλά σε έναν μεγάλο χιονιά η προσομοίωση των μοντέλων σε τοπικό επίπεδο αρκετές φορές είναι ανεπαρκής».

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα


Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία 

Στόχος της πολιτικής προστασίας είναι να μείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες και να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί οδηγών, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ακόμα και στο Σύνταγμα τα αυτοκίνητα θα χρειάζονται αλυσίδες.

Το σχέδιο της «μάχης»

Σύμφωνα με τη ΝΕΑ ΟΔΟ, σε 24ωρη βάση και με σταθμό τα διόδια των Αφιδνών 18 εκχιονιστικά μηχανήματα θα καθαρίζουν το οδόστρωμα προς και από την Αθήνα. Από το Σείριο έως και τον κόλπο του Μαλλιακού, με επίκεντρο το δύσκολο σημείο του Μαρτίνου, 54 ακόμα γκρέηντερ, θα δίνουν τη μάχη για ανοιχτούς δρόμους.

Ήδη ο λευκός κλοιός έχει σφίξει γύρω από την Αττική. Στην κοντινή Αράχωβα τα πάντα έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ οι δρόμοι διακρίνονται παγωμένοι.

Το επιχειρησιακό σχέδιο επικεντρώνεται και στο λεκανοπέδιο, αφού οι προβλέψεις για χιονόστρωση μέχρι… τη θάλασσα, έχουν κινητοποιήσει την περιφέρεια και τους δήμους.

Από το Καπανδρίτι όπου θα έχει στηθεί το επιχειρησιακό κέντρο, η Πολιτική Προστασία, θα συντονίζει τα έξι εκχιονιστικά μηχανήματα που βρίσκονται στον Ωρωπό, τα τέσσερα στον Διόνυσο, τέσσερα στην Παλαιά Πεντέλη, τέσσερα στην πάροδο της Εθνικής οδού, εννέα στο δρόμο από τα Μέγαρα έως και τα Βίλια, πέντε στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής, δύο στην Πετρούπολη, δύο στον παραλιακό δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ένα στο Πέραμα.

Το σχέδιο για τα σχολεία

Με απόφαση της περιφέρειας όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά για τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και για την Τετάρτη.

«Εάν χρειαστεί να κλείσει κάποιο σχολείο για μία ή δύο μέρες προβλέπεται τηλεκπαίδευση» σημείωσε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Κλειστά θα μείνουν και τα σχολεία της Εύβοιας καθώς το νησί έχει ήδη πληγεί από το πρώτο κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, πέρα από μεγαλύτερη σφοδρότητα θα έχει και διάρκεια, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες θα κάνουν πιο δύσκολο το έργο της κρατικής μηχανής.