Μπαράζ προκλήσεων από πλευράς των Τούρκων στο Αιγαίο σήμερα από το πρωί σε αέρα και θάλασσα, γεγονός που παρακολουθείται πολύ στενά τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Πιο συγκεκριμένα, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 12:41, ένα «ζευγάρι» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Παναγιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών, πετώντας στα 28.000 πόδια.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 13:14 και στις 13:38, δεύτερο «ζευγάρι» τουρκικών μαχηγτικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στο άλλο άκρο του Αιγαίου, πάνω από τη Ρω, Μεγίστη (Καστελλόριζο) και Στρογγύλη, πετώντας στα 27.000 πόδια.

Επίσης περίπου στις 11:00 ένα Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης της τουρκικής Ακτοφυλακής, το OPV-702, πραγματοποίησε παραβίαση των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων νοτίως των νησίδων Παναγιά και Βάτος των Οινουσσών για λίγα λεπτά, προτού με παρέμβαση σκάφους του Λιμενικού που έσπευσε άμεσα, επιστρέψει στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Σε όλες τις περιπτώσεις αεροσκάφη και περιπολικό αναχαιτίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης και από σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.