Ο κοροναϊός «σαρώνει» κι όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, το πιο δυνατό «όπλο» που έχουμε, για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι τα εμβόλια. Έτσι, ένα ακόμα εμβόλιο, το τέταρτο από την αρχή της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με τον εμβόλιο Novavax κατά του κοροναϊού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει συνολικά 474.000 δόσεις του νέου πρωτεϊνικού εμβολίου κατά του κοροναϊού. Όπως είπε, στις 21 Φεβρουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει 168.000 δόσεις.

Όπως είπε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου το εμβόλιο αυτό ίσως αλλάξει τη στάση όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA,  με την οποία δρουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Σε τι διαφέρει το νέο εμβόλιο που έρχεται στην Ελλάδα

Το εμβόλιο Nuvaxovid της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει εγκριθεί από πέρυσι στην ΕΕ για χρήση σε ενήλικες.

Διαφέρει από τα άλλα τρία που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς περιέχει μόνο απομονωμένες πρωτεΐνες του ιού και όχι mRNA ή γενετικά τροποποιημένο ιό.

Ως προς την αποτελεσματικότητα, οι κλινικές δοκιμές της Novavax και άλλες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο προλαμβάνει περίπου το 90% των συμπτωματικών κρουσμάτων από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού.

Η αποτελεσματικότητά του έναντι των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον,που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα δεν είναι σαφώς γνωστή, σύμφωνα όμως με τη Novavax το εμβόλιο προκαλεί υψηλή ανοσιακή απόκριση έναντι και των δύο στελεχών.

Απογοητευτικά πάντως ήταν τα αποτελέσματα στη Νότια Αφρική την περίοδο που εξαπλωνόταν η παραλλαγή Βήτα, καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης βρέθηκε να πέφτει κάτω από το 60%.

Η παραλλαγή Βήτα όμως, ουδέποτε εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Το Nuvaxovid περιέχει μια χημικά σταθεροποιημένη βερσιόν της πρωτεΐνης ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για την παραγωγή της πρωτεΐνης, η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν γενετικά τροποποιημένο ιό στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο.

Ο ιός καλλιεργείται σε κύτταρα νυχτοπεταλούδας, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του Nuvaxovid η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο της Novavax συντηρείται σε απλό ψυγείο, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη χρήση του σε φτωχότερες χώρες.

Παρενέργειες του εμβολίου

Σύμφωνα με στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Novavax είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες. Περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση. Η συχνότητα των σοβαρών παρενεργειών ήταν μικρή.