Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 17.662 νέα κρούσματα, ενώ 106 συμπολίτες μας κατέληξαν και 568 είναι διασωληνωμένοι.

Γκάγκα: Τον Απρίλιο έρχεται το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα

Αρχικά, η κα Γκάγκα ανέφερε πως οι δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν να παραμένουν υψηλοί. 

Επίσης, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Novavax. «Θα έχουμε 168.000 εμβόλια τον Φλεβάρη και μέχρι μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως τον Απρίλιο θα έρθει και το εμβόλιο της Sanofi.

Επίσης, σχετικά με τα αντιικά φάρμακα, ανέφερε πως έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν κι άλλα φάρμακα και νέες θεραπείες.

Παπαευαγγέλου: Μειώνεται ο αριθμός των νοσηλειών

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει μια σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με έρευνες, ανέφερε, πως ο εμβολιασμός γονέων προστατεύει τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Όμικρον και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με ειδικούς, ανέφερε, είναι λάθος να πιστεύουμε πως η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις νοσηλείες των παιδιών, τα παιδιά σήμερα που νοσηλεύονται είναι 90 με 100 και τα περισσότερα είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου όσων νοσηλεύονται. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι στα παιδιά, από τα οποία το 90% είναι ασυμπτωματικά».

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμος απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.


Πρώτη φορά μείωση στα κρούσματα από τότε που ξεκίνησε η Όμικρον

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, ανέφερε πως σε παγκόσμια κλίμακα, συνολικά καταγράφηκαν 385 εκατ. μολύνσεις και 5,7 εκατ. θάνατοι με τη νόσο. Μειώθηκαν οι νέες διαγνώσεις κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 3,3 εκατομμύρια ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μείωση από τότε που ξεκίνησε η Όμικρον, ανέφερε.

Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, όμως, αυξήθηκαν κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε, τονίζοντας ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης: «Η κύρια πηγή, δηλαδή περισσότερο του 70% των θανάτων, αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών. Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, και όσο ανθίστανται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται η μείωση της θνητότητας -όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλες χώρες».

«Φρένο» στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας 

«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».

 Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό.

Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500. «Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν, αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους», σημείωσε.