Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας κάθισαν χθες το πρωί δύο αρχιμανδρίτες και ένας ιερέας, οι οποίοι στο παρελθόν λειτουργούσαν στην Κοζάνη και τα Γρεβενά, με τις κατηγορίες της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου και ασέλγεια επ’ αμοιβή. Πρωτόδικα και οι τρεις είχαν αθωωθεί από τις κατηγορίες, με τον εισαγγελέα να ασκεί έφεση, ζητώντας αναίρεση της σημαντικής, από πολλές πλευρές, αυτής υπόθεσης.

Κεντρικό πρόσωπο της δίκης είναι ένας 32χρονος σήμερα (γεννηθείς το 1989), ο οποίος υποστηρίζει και κατέθεσε πως από το 2003, δηλαδή σε ηλικία 14 τότε ετών, μέχρι το 2006 είχε σεξουαλικές σχέσεις και με τους τρεις κατηγορούμενους, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, παραθέτοντας σχετικές λεπτομέρειες. Ο ίδιος ανέφερε πως οι σχέσεις αυτές, με κάποιους εκ των ιερωμένων, συνεχίστηκαν μέχρι και το 2011, ενώ περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα αναφέρει πως βίωσε, κάνοντας λόγο και για μηνύματα που του έστελναν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων.

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο κατέθεσε ως μάρτυρας και ο ιερέας στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, Νικόλαος Τζέλλος, ο οποίος είχε συχνά τη φροντίδα (με τη σύμφωνη γνώμη και της οικογένειας του παιδιού), από την ηλικία των 10-11 ετών, του φερόμενου ως θύματος των σεξουαλικών ορέξεων των ιερωμένων. Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε πως ο 32χρονος δεν είναι μυθομανής, αλλά έχει επιδείξει άψογη συμπεριφορά όλα αυτά τα χρόνια.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν, επίσης, δύο στελέχη της Ασφάλειας Κοζάνης, περιγράφοντας πως, σε έρευνα που πραγματοποίησαν το 2006 στην κατοικία του τότε ιερέα σε χωριό της Ελίμειας, εντόπισαν, στον υπολογιστή του, υλικό με φωτογραφίες του ίδιου και βίντεο σεξουαλικών σκηνών μεταξύ ανδρών, αλλά όχι με παιδική πορνογραφία, όπως ήταν η σχετική καταγγελία που είχε γίνει στο Α.Τ. Κοζάνης. Να σημειωθεί πως σήμερα οι δύο ιερωμένοι είναι αρχιμανδρίτες στα Φάρσαλα, ενώ ο τρίτος ιερέας βρίσκεται σε μοναστήρι της Κοζάνης. Και οι τρεις αρνούνται την ενοχή τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time