Ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής επισήμανε τα παρακάτω στις δηλώσεις του.

Με αφορμή την καθίζηση του εδάφους στο Νέο Βουτζά: Αυτό που βλέπουμε στο Νέο Βουτζά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Δηλαδή αποτυπώνεται όλο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που υπάρχει στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως έχουμε να κάνουμε με την καταστροφή τριών οικιών, η μια καταστράφηκε ολοσχερώς, η άλλη έχει μικρές ζημιές, η άλλη κινδυνεύει άμεσα αλλά κι άλλων 3-4 κατασκευών που είναι παρακείμενες και μπορεί να επεκταθεί η κατολίσθηση. Οφείλετε στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια θεμελίωση πάνω σε ειδικά εδάφη, ακατάλληλα εδάφη. Δεν οφείλεται στο ρέμα, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εκσκαφή δεν υπήρχε άμεση αντίληψη των γεωλογικών-γεωτεχνικών μελετών που ήταν αρνητικές. Στα δημόσια τεχνικά έργα υπάρχει ο νόμος που επιβάλει την εκτέλεση γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών, στα ιδιωτικά έργα όμως δεν υπάρχει ανάλογη νομοθέτηση. Όλοι ξέρουμε ότι όταν χτίζεις σε μια περιοχή που είναι κατηφορική και όχι μόνο μέσα σε ποτάμι, μέσα σε άλλες θέσεις ότι πρέπει να υπάρχει σωστή μελέτη, να υπάρχει σωστός σχεδιασμός. Βεβαίως, ήταν αναμενόμενο.

Άρα έχει μεγάλη ευθύνη και ο ιδιοκτήτης

Και ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός και ο εργολάβος, κι όλοι. Οι ιδιοκτήτες και το τονίζω αυτό σε κάθε κατεύθυνση, τσιγκουνεύονται ουσιαστικά να δώσουν 3.000 και 5.000 που είναι μια γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη και βέβαια βάζουν σε κίνδυνο την κατασκευή. Μια κατασκευή που αν πάει κάποιος στο μπάνιο θα δει στο μπάνια μια βρύση της τάξεως των 10.000€ ή μια λεκάνη τουαλέτας της τάξεως των 30.000€ «by Armani, by Versace…» πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, δεν γίνεται. Πρέπει να επενδύσουμε στην ασφάλεια.

Οι άνθρωποι αυτοί που δεν δίνουν χρήματα για γεωλογικές μελέτες θα διεκδικήσουν αύριο αποζημιώσεις από ο ελληνικό δημόσιο

Έχω γίνει κουραστικός και σε αυτή την περίπτωση αλλά πάμε στην περίπτωση που είχαμε τις φωτιές στο Καπανδρίτι, στην Βόρεια Αττική, λοιπόν 20 βίλες εμφανώς μέσα στο δάσος με καταπάτηση της δασικής έκτασης, αυτό δεν υπάρχει, δηλαδή είναι μέσα στο δάσος φυτευτές οι πολυτελείς κατασκευές. Βίλες πολυτελείς μέσα στο δασός, δέντρα που να φτάνουν στη σκέπη να καίνε αμέσως τις βίλες, δεν μπαίνει κανένας σε κόπο να κόψει το δέντρο που φτάνει στο μπαλκόνι του γιατί θεώρει ότι είναι πολύ ωραίο. Στη συνέχεια, το είχαμε δει το περασμένο καλοκαίρι, οι ιδιοκτήτες αυτοί να διαμαρτύρονται στην πολιτεία και να απαιτούν αποζημιώσεις, η πολιτεία για κάποιους πολλούς λόγους τους δίνει αποζημίωση και τελικά φαίνεται ότι ο απλός πολίτης τροφοδοτεί με τα ίδια του τα χρήματα την παρανομία. Η οποία είναι ανακυκλώσιμη. Όλοι φταίνε.

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει με τα σπίτια στο Νέο Βουτζά

Το σίγουρο είναι ότι θα κατεδαφιστεί το ένα κτίριο, κρίνεται κατεδαφιστέο γιατί είναι επικίνδυνο ταυτόχρονα, από εκεί και πέρα τα θέματα των αποζημιώσεων και των άλλων διαδικασιών πολύ φοβάμαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία που δεν βγάζει κανένας άκρη.

Ερωτηθείς αν πρέπει να συζητηθεί εν νέου ο αντισεισμικός κανονισμός

Όσον αφορά το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης ο ΟΑΣΠ δουλεύει εδω και 40 χρόνια άοκνα κι έχει ουσιαστικά δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας δηλαδή είτε μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς, είτε μέσα από τις κανονιστικές διατάξεις, την εκπαίδευση, την ενημέρωση αυτά τα έχουμε κάνει, το θέμα είναι όπως πάντα ποιοι τα εφαρμόζουν. Δηλαδή βλέπουμε στην προκειμένη περίπτωση στο Μάτι ότι έχουμε την ανέγερση μια οικοδομής η οποία κινδυνεύει, αυτή η οικοδομή κινδυνεύει από σεισμό. Δηλαδή αν δεν υπήρχε διάβρωση από τα υπόγεια νερά να φύγει τώρα με κάποιο σεισμό θα έφευγε.

Ακούστε τη συνέντευξή του