Ρεπορτάζ
Ρεπορτάζ Πέτρος Κουσουλός
meth_noemvrios
Ελλάδα

Κοροναϊός: Ραγδαία η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ - 173 λιγότεροι από τις 20 Ιανουαρίου

Αποκλιμάκωση και της διασποράς - Επιμένουν ψηλά οι ανθρώπινες απώλειες

Ενώ η μεγάλη μείωση της διασποράς του νέου κοροναϊού στη χώρα μας φτάνει στην επικράτεια στο 22,7% (δείκτης θετικότητας), στο επταήμερο το οποίο μόλις έληξε, σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, η αντίστοιχη μείωση της διασποράς στην Περιφέρεια Αττικής φτάνει ακόμη και στο 50%.

Την ίδια στιγμή, ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση του «σκληρού» δείκτη των διασωληνωμένων ασθενών με νόσο COVID – 19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, μία αποκλιμάκωση η οποία δεν σημειώνεται μόνον κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά για το χρονικό διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου, όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID – 19 στο ΕΣΥ της χώρας μας ήταν 688.

Με απλά λόγια, λιγότεροι κατά 173, σε σχέση με την 20η Ιανουαρίου, είναι σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID – 19.

Συγκεκριμένα, το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει μεταξύ άλλων σήμερα τα εξής δεδομένα:

Στα 19.618 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 18.825 για την περασμένη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, με τη διενέργεια 326.246 ιαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι 311.547 για την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, και με τον δείκτη θετικότητας να μειώνεται οριακά και να φτάνει στο 6%, έναντι του 6,04% για την περασμένη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, στους 515 μειώθηκαν αισθητά σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 524 για τη Δευτέρα, ενώ στους 4.116 αυξήθηκαν αισθητά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 515 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 395 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 120 (23,30%) πλήρως εμβολιασμένοι.

Επιμένουν ψηλά οι ανθρώπινες απώλειες...

Τέλος, στο πλέον δραματικό στοιχείο του δελτίου του ΕΟΔΥ και εκείνο το οποίο δεν σημειώνει σχεδόν καμία υποχώρηση, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι 87 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 24.410...

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν τις 441.