Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπάνου.

Μετά και τις διαδικασίες ταυτοποίησής του στα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής, ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, συνοδεία του στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ., επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνου Σκούμα, ο οποίος τον παρέλαβε στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Αφού έγινε η ταυτοποίησή του στον διαβατηριακό έλεγχο, όχημα της αστυνομίας ξεκίνησε η μεταφορά του για τη συμπρωτεύουσα, όπου και έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Πώς παραδόθηκε ο 20χρονος

Ο 20χρονος είχε παραδοθεί νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Αστυνομικό Τμήμα της Κορυτσάς. Την παράδοσή του είχε επιβεβαιώσει το απόγευμα της Πέμπτης ο συνήγορός του, Παρασκευάς Σπυράτος.

«Εδώ και μία ώρα περίπου, ο εντολέας μου έχει παραδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυτσάς και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία της εκδόσεώς του ώστε να έρθει στην Ελλάδα και να αξιολογηθεί δικαστικά η υπόθεσή του», ανέφερε ο κ. Σπυράτος, επισημαίνοντας ότι ο 20χρονος «εμφανίστηκε αυτοβούλως και παραδόθηκε δηλώνοντας ότι παραιτείται κάθε δικαιώματός του να παραμείνει στη χώρα του και θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί».

Όπως σημείωσε για την εξέλιξη αυτή είχε ενημερωθεί ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ώστε να πράξει τα δέοντα απευθυνόμενος στους προϊσταμένους του και να υπάρξει συνεργασία των ελληνικών με τις αλβανικές αρχές για να επισπευστεί η μετάβασή του στην Ελλάδα και να απολογηθεί.




Ο κ. Σπυράτος μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης στο MEGA όπου, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι η παράδοση του 20χρονου στις αλβανικές Αρχές έγινε σε συνεννόηση με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να παραδοθεί από την Τετάρτη.

Ο δικηγόρος του 20χρονου υποστήριξε ότι δε θα μπορούσε να είχε παραδοθεί από την αρχή στο ελληνικό φυλάκιο στην Κρυσταλλοπηγή και γι’ αυτό έγινε και η σύλληψή του από τις αλβανικές Αρχές.

Ποιος είναι ο 20χρονος

Ο 20χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία, φέρεται να είναι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟΚ, στον ίδιο σύνδεσμο με τον 23χρονο, και έχει στο πόδι ένα τατουάζ με την ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας του «Δικεφάλου του Βορρά», δηλαδή το 1926.

Είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς η δράση του σε ανάλογες επιθέσεις είναι έντονη.

Ο 20χρονος είχε ταυτοποιηθεί το 2019, όταν και τότε μαζί με τον 23χρονο ήταν στην ομάδα που επιτέθηκε σε δύο άτομα στη Χαριλάου.

«Λυπάμαι και έχω μετανιώσει»

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε μετανιωμένος για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Άλκη, όταν παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κορυτσάς στην Αλβανία όπου και συνελήφθη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή «Είδα στις ειδήσεις το συμβάν και φοβήθηκα. Και ήταν να φύγει ο πατέρας μου με τη γιαγιά μου και πήγα μαζί τους. Φοβήθηκα… Δεν έχω ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση και ούτε ήθελα. Φοβήθηκα απλώς… Μόνος μου πήρα την απόφαση να φύγω από την Ελλάδα. Δεν είπα τίποτα πατέρα μου. Τους είπα τι συνέβη όταν ήμουν στην Αλβανία».

Σχετικά με τις μέρες που πέρασε στην Αλβανία μέχρι να πάρει την απόφαση να παραδοθεί είπε: «Αυτό που ζω είναι μια μεγάλη περιπέτεια για τη ζωή μου και φοβάμαι πολύ. Όλα τα υπόλοιπα θα τα πω στον ανακριτή. Έχω καταλάβει για το ένταλμα σύλληψης από τις ειδήσεις και ξέρω ότι κάποιοι έχουν προφυλακιστεί. Για το ρόλο μου στο περιστατικό θα τον πω στον ανακριτή. Θα παραδοθώ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσω την υπόθεση».




Ο 21χρονος δείχνει τον 25χρονο «Αθηναίο» για το χαριστικό χτύπημα στον Άλκη

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη, ενώ σήμερα Παρασκευή συνεχίζονται οι απολογίες τους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του 21χρονου, Απόστολο Λύτρα, ο εντολέας του, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην ανακρίτρια, ισχυρίστηκε ότι δεν σκότωσε εκείνος τον Άλκη.

Σύμφωνα με τον συνήγορο, ο 21χρονος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση και ότι με το δρεπάνι πρόλαβε να χτυπήσει έναν από τους φίλους τους Άλκη, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να ξεφύγει.

Στη συνέχεια, υπέδειξε ποιος είναι αυτός που αφαίρεσε τη ζωή του Άλκη, με μαχαίρι τύπου «κάραμπιτ», όπως ισχυρίστηκε, ενώ φέρεται να είπε στην ανακρίτρια πού βρισκόταν πεταμένο το φονικό όπλο.

Ο 21χρονος ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στο τρίτο αυτοκίνητο στο πίσω κάθισμα, ενώ συνοδηγός στο ίδιο όχημα ήταν αυτός που κατονομάζει ως τον δολοφόνο του 19χρονου φοιτητή.

Τέλος, ανέφερε ότι τα όπλα της επίθεσης τα βρήκε στο αυτοκίνητο, του οποίου οδηγός είναι ο 12ος άνδρας που καταζητείται, όπου παραμένει ακόμα άγνωστος.

Ποιοι απολογούνται σήμερα

Το κατώφλι της 7ης Τακτικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης αναμένεται να περάσουν σήμερα οι τέσσερις τελευταίοι από τους συνολικά 11 φερόμενους ως δράστες της δολοφονίας του 19χρονου.

Στις μαραθώνιες απολογίες τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι φέρονται να αλληλοκατηγορούνται ως προς το ποιος κατάφερε τα ισχυρότερα χτυπήματα στον άτυχο φοιτητή, αλλά και σε σχέση με τα φονικά όπλα, που ο καθένας είχε στην κατοχή του το μοιραίο βράδυ.