Όσο περνάει ο χρόνος η κατάσταση με την πανδημία του νέου κοροναϊού θα τείνει να προσεγγίζει την ηπιότητα, ενώ το στέλεχος “Όμικρον 2” δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό.

Αυτά τονίζει σήμερα στο parapolitika.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ακόμη με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες, που υπερεκτιμούνν τους θανάτους ασθενών, οι οποίοι σχετίζονται με τη λοίμωξη COVID – 19, καθώς και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διευκρινισθεί ο βαθμός αυτής της υπερεκτίμησης.

- Κύριε πρόεδρε, προκαλεί κάποια ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, στον ΕΟΔΥ, η περίπτωση της διασποράς του στελέχους ΒΑ.2, του λεγόμενου “όμικρον 2” ή η κυκλοφορία του δεν πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαιτέρως;

Το στέλεχος «όμικρον 2» ΒΑ.2 έχει σχετιστεί σε μερικές χώρες με αύξηση κρουσμάτων και έχει βρεθεί ότι έχει αυξημένη μολυσματικότητα. Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προκληθούν εξάρσεις αν υπάρξουν κρούσματα ΒΑ.2, αλλά γενικά η παρουσία αυτού του στελέχους δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία γιατί έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το «όμικρον 1».

- Πως εξηγείτε το γεγονός ότι το στέλεχος ΒΑ.2 δεν έχει δώσει ακόμη στη χώρα μας ευρεία διασπορά; Μπορούμε να το αποδώσουμε σε απλή τύχη;

Αυτό εξηγείται μάλλον γιατί έχουμε πολύ μικρό ποσοστό ΒΑ.2 σε σχέση με το ΒΑ.1 και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ΒΑ.1 και επειδή οι διαφορές στη μολυσματικότητα δεν είναι μεγάλες, πιθανόν θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες χώρες για να δούμε έξαρση λόγω ΒΑ.2. Ο παράγοντας τύχη παίζει ρόλο στην αρχή του φαινομένου αναφορικά με τον αριθμό των εισαγόμενων στελεχών το ΒΑ.2 αλλά στη συνέχεια τα φαινόμενα εξελίσσονται ανάλογα με τις ιδιότητες και τη δυναμική των επιμέρους στελεχών.

- Κύριε πρόεδρε, πόσο πιθανό είναι, κατά τη δική σας γνώμη, να έχουμε μέσα στο 2022 το τέλος της πανδημίας και την μετατροπή του νέου κοροναϊού σε έναν απλό ενδημικό ιό; Πόσο πιθανό είναι η πανδημία να μην μας απασχολήσει για άλλα χρόνια, πέραν του 2022;

Δεδομένου ότι ο κοροναϊός θα παραμείνει μαζί μας για αρκετά χρόνια, το ζητούμενο είναι να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρής νόσου και να καταστεί ένα ήπιο νόσημα που θα μπορεί να διαχειρίζεται χωρίς να προκαλεί κορεσμό στο σύστημα υγείας. Αυτό το αισιόδοξο σενάριο φαίνεται να κυριαρχεί ήδη με το κύμα της όμικρον σε χώρες που έχουν πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και εκτιμάται ότι όσο περνάει ο χρόνος η κατάσταση θα προσεγγίζει την ήπια κατάσταση.

- Από τις πρόνοιες τις οποίες ανέπτυξε ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ποιες, κατά τη γνώμη σας, θα έχουν θέση και στην επόμενη μέρα για τον Οργανισμό;

Όλη η εμπειρία που έχει αποκτηθεί καθώς και οι διαθέσιμες υπηρεσίες του Οργανισμού θα είναι χρήσιμες για την επόμενη μέρα για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά γενικότερα για την επιδημιολογική επιτήρηση νοσημάτων, θανάτων και καταστάσεων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Η πρόθεσή μας είναι να ενισχυθεί η επιτήρηση και με αυτόν τον τρόπο να ληφθούν.

- Πολλή συζήτηση διεξάγεται διεθνώς για την πιθανή αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών, ηλικίας κάτω των 5 ετών. Η δική σας αρχική επιστημονική θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα ποια είναι;

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις οι δικές μας και οι αποφάσεις διεθνών οργανισμών βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και παρόμοια θα συμβεί και με την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Με άλλα λόγια αν τεκμηριωθεί ότι τα οφέλη είναι σημαντικά τότε η σύσταση για εμβολιασμό θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

- Τελικά, κύριε πρόεδρε, καλά έκανε η χώρα μας να “μετρά” τις ανθρώπινες απώλειες από COVID – 19 μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες με COVID – 19 ή αυτή η πρακτική “συκοφάντησε” κατά κάποιο τρόπο τις καλές προσπάθειες της χώρας μας έναντι της πανδημίας;

Η χώρα μας είναι από τις λίγες που υπερεκτιμά τον αριθμό θανάτων γιατί δεν μετρά μόνο τις απώλειες από COVID-19 αλλά και τους θανάτους που οφείλονται σε άλλες αιτίες αλλά έχουν διάγνωση COVID-19. Διεξάγεται ενδελεχής μελέτη για να διευκρινιστεί ο βαθμός υπερεκτίμησης των θανάτων στην Ελλάδα.