Ένα διττό µήνυµα, το οποίο θα αποτελείται από µία ισχυρή έκκληση και µία επίσης ισχυρή σύσταση, φαίνεται ότι είναι το πλέον πιθανό σενάριο, το οποίο αναµένεται να εισηγηθεί μέσα στην εβδοµάδα η ολοµέλεια της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας προς την κυβέρνηση σχετικά µε το θέµα των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Η ισχυρή έκκληση εκ µέρους της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης θα απευθύνεται, κατά πάσα πιθανότητα, στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους δήµους της χώρας µας, αλλά και στους µεγάλους πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους των τοπικών κοινωνιών, προκειµένου αυτοί να αποφύγουν κάθε διοργάνωση που θα σχετίζεται µε µαζικές καρναβαλικές παρελάσεις, χορούς κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή σύσταση εκ µέρους της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων και της κυβέρνησης θα απευθύνεται, επίσης κατά πάσα πιθανότητα, στους ίδιους τους πολίτες της χώρας µας, οι οποίοι θα καλούνται, εάν λάβουν µέρος σε αποκεντρωµένες, µικρές αποκριάτικες εκδηλώσεις, σαν αυτές που διοργανώνονται εθιµικά στις γειτονιές των περιοχών της χώρας µας, να το κάνουν αφού υποβληθούν προηγουµένως σε self test και εξασφαλίσουν ότι στις εκδηλώσεις αυτές τηρούνται αυστηρώς τα υγειονοµικά πρωτόκολλα και δεν συµµετέχουν ανεµβολίαστοι πολίτες.

1_2

Το παζλ είναι περίπλοκο, αλλά η κυβέρνηση δεν επιθυµεί να προχωρήσει σε γενική απαγόρευση των µαζικών καρναβαλικών εκδηλώσεων πάσης φύσεως, όπως προέκυψε, άλλωστε, την Πέµπτη από τις σχετικές δηλώσεις του γενικού γραµµατέα Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεµιστοκλέους, για το θέµα. Τα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων εκτιµούν ότι µόνο λειτουργική και αποτελεσµατική δεν θα είναι µια γενική, κεντρική απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων στη χώρα, όπως παραδέχθηκε εµµέσως πλην σαφώς, επίσης την Πέµπτη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε πλήρη άρση των µέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση αµέσως µετά τις Απόκριες µε ορίζοντα το Πάσχα και µε το βλέµµα στην τουριστική περίοδο. Κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων µε βάση την εξέλιξη της πανδηµίας.

Η χώρα µας έχει πλέον φτάσει τους ευρωπαϊκούς µέσους όρους στους εµβολιασµούς κατά του νέου κορονοϊού. Περισσότεροι από 7.790.000 συµπολίτες µας έχουν λάβει την πρώτη δόση του εµβολίου -ποσοστό 74,2% επί του γενικού πληθυσµού-, µε τον µέσο όρο στην Ε.Ε. να φτάνει το 74,4%. Επίσης, περισσότεροι από 7.380.000 συµπολίτες µας έχουν ολοκληρώσει τον εµβολιασµό τους -ποσοστό 70,3% επί του γενικού πληθυσµού-, µε τον µέσο όρο στην Ε.Ε. να φτάνει το 70,4%.

2_3
Την ίδια στιγµή και µετά τη συνεδρίαση του άτυπου συµβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., η οποία πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη στην Γκρενόµπλ της Γαλλίας, οι υγειονοµικές Αρχές των χωρών-µελών της Ε.Ε. έχουν ήδη προσανατολιστεί προς τη γρήγορη, αλλά σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών µέτρων, προκειµένου ακόµα και από τον ερχόµενο Μάρτιο να έχει παραµείνει µόνον η υποχρέωση της χρήσης µάσκας.

Στη χώρα µας, η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας προχώρησε την Τετάρτη στην άρση του πρώτου περιοριστικού µέτρου στην εστίαση και τη διασκέδαση. Πλέον δεν προβλέπεται κανένας περιορισµός στον αριθµό των θαµώνων που επιτρέπεται να κάθονται ανά τραπέζι, ενώ η περαιτέρω αποκλιµάκωση των τιµών των «σκληρών» επιδηµιολογικών δεικτών -για παράδειγµα, οι διασωληνωµένοι ασθενείς µε COVID-19 την Πέµπτη 10 Φεβρουαρίου ήταν κατά 173 λιγότεροι σε σχέση µε την 20ή Ιανουαρίου θα επιτρέψει στην επιτροπή να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά µε την τύχη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόµα και µια παρατηρούµενη καθυστέρηση στην επικράτηση του στελέχους «Ο» σε ορισµένες περιοχές της χώρας µας, µεταξύ των οποίων η πιο χαρακτηριστική φαίνεται ότι είναι η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς επιστήµονες.

«Προς το παρόν δεν βλέπουµε σηµαντική επιβάρυνση µιας χώρας ως αποτέλεσµα της Όµικρον 2»

Η υπόθεση εργασίας για το ως άνω φαινόµενο είναι ίσως η σχετικά ευρεία διασπορά του στελέχους ΒΑ.2, δηλαδή του στελέχους Όµικρον 2, διασπορά η οποία ενδέχεται να εκτοπίζει, εν µέρει, και να καθυστερεί την ανάπτυξη του στελέχους «Ο». Ακόµα και µε αυτό το στοιχείο σε πλήρη εξέλιξη, πάντως, µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων εξηγεί χαρακτηριστικά στα ''ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ'' ότι «προς το παρόν δεν βλέπουµε σηµαντική επιβάρυνση µιας χώρας ως αποτέλεσµα της Όµικρον 2. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασµό µε τους υπολογισµούς που δείχνουν µια πιθανή µικρή αύξηση στη µεταδοτικότητα σε σχέση µε την Όµικρον, οδηγεί στο συµπέρασµα ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να µη δούµε σοβαρή επιδείνωση της επιδηµίας ως αποτέλεσµα της πιθανής επικράτησης της Οµικρον 2».

Με βάση τα διαθέσιµα διεθνή στοιχεία για το στέλεχος ΒΑ.2, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος, επισηµαίνει σήµερα στα «Π»: «Σύµφωνα µε τον νορβηγικό οργανισµό δηµόσιας υγείας, η ΒΑ.2 αυξάνεται µε ταχείς ρυθµούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 καταγράφηκαν στις 19 του ίδιου µήνα. Για την ώρα, στη Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στη ΒΑ.2, εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο µεταδοτική από τη BA.1».

Η κυβέρνηση δεν επιθυµεί να προχωρήσει σε γενική απαγόρευση των µαζικών καρναβαλικών εκδηλώσεων πάσης φύσεως


Τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουµε να κάνουµε µε µια ανησυχητική υποπαραλλαγή του στελέχους «Ο» παρέχει σήµερα στα «Π» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεωργία Γκιούλα, η οποία µας εξηγεί µε αισιοδοξία πως «η αναµενόµενη πορεία είναι ότι η νέα παραλλαγή, η Όµικρον 2, µε διαφορετικούς ρυθµούς σε κάθε χώρα, θα κυριαρχήσει παγκοσµίως. Η επικράτηση της Όµικρον 2 µπορεί να µη συνοδευτεί από νέα έξαρση της πανδηµίας ή νέο αιφνιδιασµό, µιας και, απ’ ό,τι φαίνεται από τα µέχρι τώρα δεδοµένα, δεν υφίσταται κίνδυνος επαναµόλυνσης σε όσους έχουν ήδη µολυνθεί από το αρχικό στέλεχος Όµικρον».

Αισιόδοξη είναι επίσης η θέση του αναπληρωτή καθηγητή Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλους της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, ∆ηµήτρη Παρασκευή, ο οποίος σηµειώνει στα «Π»: «Η Όµικρον 2 θα µπορούσε να προκαλέσει µια έξαρση, αλλά µάλλον όχι σε επίπεδα όπως αυτά που είδαµε στο τέλος του 2021, γιατί ένα µεγάλο µέρος του πληθυσµού µε µεγάλο αριθµό επαφών έχει ήδη ανοσοποιηθεί. Μάλλον θα έχουµε µια σταθεροποιητική τάση µέχρι το τέλος της χειµερινής περιόδου, µε το κύµα να αποκλιµακώνεται όσο περνάµε µεγαλύτερα διαστήµατα σε ανοιχτούς χώρους».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12/2