Μπορεί ένα κλασικό, συμβατικό δικαστήριο, όπως είναι αυτά τα δικαστήρια τα οποία γνωρίζουμε στο πλαίσιο του δυτικού πολιτισμού, να εκδικάσουν και να αποφανθούν – μιλάμε πολύ σοβαρά – σχετικά με υποθέσεις ενδεχόμενης διασποράς fake news επί του πεδίου της Επιστήμης;

Λίαν αμφίβολη αυτή η δυνατότητα για τα δικαστήριά μας και το σημαντικό είναι ότι τέτοιες υποθέσεις θα ήταν πολύ καλύτερο να κρίνονται στο πλαίσο της επιστημονικής κοινότητας και όχι ενώπιον δικαστηρίων και ασχέτων ακροατηρίων.

Το λέμε αυτό, γιατί διαβάζουμε στο iatronet.gr ότι πριν από λίγες μέρες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, παρέλαβε το κλητήριο θέσπισμα, με το οποίο καλείται να εμφανιστεί στις 29 Μαρτίου ενώπιον του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για να δικαστεί για διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου.

Η υπόθεση αφορά ανάρτησή του στο Facebook, τον Αύγουστο του 2021, λίγες ημέρες μετά από το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημερινός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Σε αυτήν, αναφερόταν σε πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19, που είχε κάνει ο υφυπουργός 8 μήνες νωρίτερα, και στην ανάγκη να υποβληθεί κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, για δυνητική ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου.

"Ως ιατρός και καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας προτρέπω τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του, να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID19 στο οποίο υπεβλήθη. Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εν λόγω εμβολίων και ο ασθενής βρίσκεται στο χρονικό φάσμα της ανεπιθύμητης. Υποβολή ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κούβελας στις 17/8/21. Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από συναδέλφους του, καθηγητές Ιατρικής, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αλλά και την παρέμβαση του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Μάλιστα. Θα μπορούσε, πραγματικά, να μας απαντήσει κανείς, και μάλιστα χωρίς να μας προκαλέσει τρόμο και ανησυχία, τι θα σημάνει μία ενδεχόμενη αθώωση του καθηγητή για την ως άνω ανάρτηση του;

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι το δικαστήριο να αποφανθεί ότι το ίδιο είναι αναρμόδιο για να κρίνει τέτοια υπόθεση.

Γιατί εάν κρίνει...