Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη των ερευνών για το θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα με νέα στοιχεία να βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, με την οικογένεια Δασκαλάκη να αναμένει το πόρισμα των ερευνών για να αποδειχθεί για το «ποιος πήρε τα κορίτσια από κοντά τους».

Την ίδια στιγμή, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλώντας στην εφημερίδα Πελοπόννησος ανέφερε πως οι δύο πρώτες ιατροδικαστικές ενδέχεται να αλλάξουν, όταν υπάρξουν νέα ευρήματα από τη διερεύνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις δηλώσεις του μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει «ποσοστό» για το κατά πόσο θεωρεί τους θανάτους των παιδιών έγκλημα. Όμως είπε με συγκεκριμένα ότι: «Αν οι θάνατοι ήταν φυσιολογικοί θα λέγαμε "αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια". Τώρα διερευνάται και η εγκληματική ενέργεια. Αρα όλα είναι πιθανά. Δύο είναι οι έρευνες που γίνονται παράλληλα αυτές τις ημέρες. Η πρώτη είναι από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών Αττικής και η δεύτερη από την Άτυπη Επιτροπή Ιατροδικαστών. Δεν αποκλείεται η πρώτη να μας εκπλήξει και να έχουν γρήγορο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Λέων, ενώ πρόσθεσε ότι: «Οι ιατροδικαστές θέλουν να ψάξουν κάθε τι, ώστε να μην υπάρξει κανένα αναπάντητο ερωτηματικό. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μιλούν για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση στοχοποιώντας οποιονδήποτε άνθρωπο», συμπληρώνοντας ότι εμείς είμαστε επιστήμονες και με βάση αυτά τα ευρήματα έχουμε πει πολλές φορές ότι ουσιαστικά από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο να συνδέει αυτούς τους τρεις θανάτους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάκριση θα είναι ή κάτι εξαιρετικά σπάνιο, ή να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας».

«Δεν κατηγορούμε τους γιατρούς»

Παράλληλα, για τις εξελίξεις της υπόθεσης παρενέβη η Δήμητρα Πισπιρίγκου, αδερφή της Ρούλας σε μία κρίσιμη καμπή.

«Εμείς πιστεύουμε πως ο θάνατος των παιδιών προήλθε από γενετικό πρόβλημα. Δεν κατηγορούμε γιατρούς και δεν κάνουμε λόγο για ιατρικό λάθος» δήλωσε η Δήμητρα Πισπιρίγκου στο flamis.gr, εκφράζοντας προφανώς τη θέση της οικογένειας.

Η Δήμητρα αποτελεί ένα από τα πρόσωπα - κλειδιά της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η ίδια εντόπισε νεκρή την μικρή Ίριδα την άνοιξη του 2021, με την υπόθεσή της να είναι στο μικροσκόπιο της αστυνομίας.

Ο πατέρας μετέφερε τα όργανα της Ίριδας σε ιατροδικαστή

Ο Μάνος Δασκαλάκης μετέφερε προσωπικά τα όργανα της Ίριδας στην παθολογανατόμο που θα διενεργούσε την εξέταση, την κυρία Μιτσέλου, οδηγώντας μάλιστα ιδιωτικό φορτηγό της εταιρείας στην οποία εργαζόταν.

Τα όργανα δεν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, αλλά στα Γιάννενα, καθώς υπήρχε ανοιχτή δικαστική διαμάχη μεταξύ των γονέων και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έπρεπε να μεταφερθούν στην ιατροδικαστή με περιπολικό της αστυνομίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες για κάποιες μέρες δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολιτικό, με τον πατέρα να φέρεται να προτείνει να πάει ο ίδιος τα όργανα στα Γιάννενα, παραδίδοντας τα στην παθολαγανατόμο και έχοντας μαζί της μία εκτενή συνομιλία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πατέρας ήταν εμφανώς συγκινημένος μπροστά στην ιατροδικαστή.

Μάλιστα, ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στον θάνατο του πρώτου παιδιού, της Μαλένας, καθώς η ιατροδικαστής που έκανε την εξέταση είχε συναντήσει τη μητέρα πριν την νεκροψία, η οποία έκλαιγε με λυγμούς.

Ο ίδιος ο πατέρας είχε πει στη συνέντευξη που είχε δώσει τον Φεβρουάριο στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»: «Πήγε στα Γιάννενα η καρδιά της Ίριδας και έτσι ήρθε η αιτία θανάτου. Τα μετέφερα εγώ στα Γιάννενα. Τι άλλο να σας πω;»

Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, τονίζοντας πως δε φέρει ευθύνη η ιατροδικαστής για τον τρόπο μεταφοράς των οργάνων, αλλά αποκλειστικά η αρμόδια αστυνομική αρχή.