Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία συνδυασμένες, διαδοχικές, ασκήσεις μονάδων του Αρχηγείου Στόλου σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες, σε έναν απολύτως επιτυχή συγκερασμό των εθνικών ασκήσεων «Αναπνευστήρ» και «Λαίλαψ», με τις αντίστοιχες πολυεθνικές “La Sirene” και «Ηνίοχος ’22», με την πρώτη (“La Sirene”) να εντάσσεται στο πλαίσιο της σε πλήρη εξέλιξη ευρισκόμενη γαλλική επιχείρηση “Clemenceau ’22”.

Οι προαναφερθείσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες διεξήχθησαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, των Κυθήρων, του Νοτιοδυτικού Αιγαίου, του Βορείου Κρητικού και του Μυρτώου πελάγους το διάστημα από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022.

Στις ασκήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτηρήσεως, Υποβρυχίων Καταστροφών και Αεροπορίας Ναυτικού, δηλαδή του συνόλου σχεδόν των επιχειρησιακών Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου. Παράλληλα, οι ασκήσεις αυτές συνδυάσθηκαν με αντικείμενα της πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεως μεσαίας κλίμακος «Ηνίοχος 22» που σχεδίασε και υλοποίησε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.

Στις ασκήσεις αυτές του Ελληνικού Στόλου πραγματοποιήθηκαν γυμνάσια πυρών, αεραμύνης, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεις μεταξύ υποβρυχίων σε ρόλου «κυνηγού/θύματος» (Hunter/Killer), διοικητικής μερίμνης, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και σημαντικός αριθμός αντικειμένων ασκήσεως σε αντιμετώπιση όλων των ειδών των απειλών.

«Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων» σημειώνεται από το ΓΕΝ.