Μια καρτ ποστάλ της δεκαετίας του '70 που απεικονίζει δύο τσολιάδες πάνω στην Ακρόπολη να ατενίζουν την τσιμεντούπολη και τον Λυκαβηττό, στάθηκε η αφορμή για μια ομαδική εικαστική έκθεση. Με τον τίτλο «1821 μέτρα» και υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Πολυχρονιάδη και της Γιαλένας Κλειδαρά, εγκαινιάζεται την Πέμπτη (26/6) στον χώρο metamatic:taf και είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη.

Γιατί «1821»; Γιατί χίλια οκτακόσια είκοσι ένα μέτρα είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση A.E.». , η απόσταση σε νοητή ευθεία από τον  Παρθενώνα μέχρι την κορυφή του Λυκαβηττού. Η ευθεία αυτή τέμνει την Πλάκα, την Πλατεία Συντάγματος και το Κολωνάκι, διατρέχοντας σχηματικά την ιστορία της πόλης. «Αποτυπώνει συνοπτικά το ιστορικό και πολεοδομικό άλμα, από την κλασική αρχαιότητα στην τσιμεντοποίηση του 20ου αιώνα και τη φούσκα δανεισμού της μεταπολίτευσης. Ενδιάμεσοι σταθμοί, η Αθήνα-κωμόπολη του 19ου αιώνα, η εμβληματική Βουλή των Ελλήνων και τα ακριβά ρετιρέ με «θέα την Ακρόπολη» στους πρόποδες του Λυκαβηττού», παρατηρεί ο Δημ. Πολυχρονιάδης.

Και συνεχίζει: «Η ομαδική έκθεση «1821 μέτρα» επιχειρεί, μέσα από αναφορές σε στερεοτυπικά σύμβολα και κοινούς τόπους της σύγχρονης Αθήνας, να ανιχνεύσει τα τραύματα που αφήνει πίσω της η ιστορική ασυνέχεια. Σε αμοιβαίο διάλογο με την ιστορικότητα του κτιρίου, αξιοποιεί το «τοπικό χρώμα» που ενυπάρχει στα δωμάτια του metamatic:taf, ενός χώρου που βρίσκεται «καρφωμένος» στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας, στο Μοναστηράκι, ανάμεσα σε souvenir shops και παλιατζίδικα που εμπορεύονται την μνήμη (ή την αμνησία;) αυτής της πόλης. Μνήμη φτιασιδωμένη και επιλεκτική, στημένη ως πρόχειρο θεατρικό σκηνικό της εθνικής ταυτότητας του σύγχρονου Έλληνα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να καταναλωθεί ως τουριστικό προϊόν».  

Εκτιμώντας ότι οι ερμηνευτικές τέχνες έχουν τη δύναμη -ίσως περισσότερο από κάθε άλλη μορφή τέχνης- να μετασχηματίζουν την Ιστορία σε αφήγηση και εικόνα, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, χορογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς, καλούνται να διερευνήσουν τη μνήμη, τη λήθη, το λάθος, την αλήθεια και το ψέμα, επικεντρώνοντας στη σχέση αυτών των εννοιών με την πόλη και με την «τομή» των 1821 μέτρων.

Συμμετέχουν: Χρήστος Δήμας, Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Μανωλοπούλου, Ευα Νάθενα, Αποστολία Παπαδαμάκη, ’γγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Γιάννης Σκουρλέτης, Περικλής Χούρσογλου

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Μetamatic:taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι).

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 20.30.

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: Ως 5/9/2014.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα -Σάβββατο 12.00 - 21.00 & Κυριακή 12.00 - 19.00.