_____________2452462462
Ελλάδα

Πάτρα: Γιατί είναι άστοχες οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για Μαλένα και Ίριδα – Τι λέει η Ελπίδα Σπανουδάκη

Αναμένονται τα νέα πορίσματα που ζήτησε η εισαγγελέας

Αιχμές κατά των συναδέλφων της που εξέδωσαν τα πορίσματα για τον θάνατο της Ίριδας και της Μαλένας άφησε η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Η κ. Σπανουδάκη έκανε λόγο για καθυστέρηση στην έκδοση των πορισμάτων και μίλησε για τη νέα εξέταση που έχει διατάξει η εισαγγελέας.

«Οι πραγματογνώμονες θα ξεκινήσουν από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι έαν κάνουν καινούριες τομές από τα ιστοτεμάχια των παιδιών αυτό απαιτεί έναν χρόνο. Είμαστε σε καλό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Μέχρι στιγμής είχαν αντίραφο της δικογραφίας και των ιατροδικαστικών εκθέσεων. Εάν μπουν για καινούριες τομές αυτό απαιτεί χρόνο. Εκτός από τις τοξικολογικές που θα γίνουν εκ νέου, και αναζητήσουμε νέες ουσίες τότε αυτό θα πάρει χρόνο», ανέφερε αρχικά.

«Δε υφίσταται κάτι μυστικό ως προς την καθυστέρηση των πορισμάτων», πρόσθεσε.
Για τα λάθη και τις αστοχίες στη διαδικασία η κ. Σπανουδάκη είπε πως, «Έχουν γίνει αστοχίες ως προς την εκτέλεση των πρωτοκόλλων. Εάν κάτι δεν γίνει βάσει πρωτοκόλλου τότε πιθανώς να έχουμε αστοχίες. Στην Ίριδα, δεν πήγε ιατροδικαστής στο σπίτι μετά το θάνατο και έχουμε χάσει μία βασική πληροφορία, δηλαδή την ώρα θανάτου. Ο ιατροδικαστής πρέπει να πάει αφού κληθεί από την αστυνομία. Με βάση τη μέθοδο του αποκλεισμού, οδηγούμαστε σε ασφυκτικό θάνατο, καθώς δεν υπάρχει κάποια τοξική ουσία στα παιδιά ούτε υπήρχε παθολογικό πρόβλημα, ούτε γενετική παθολογία».

«Το εύρημα της αγενεσίας φλεβόκομβου τέθηκε από την παθολογοανατόμο και όχι από τον ιατροδικαστή. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε ο ιατροδικαστής να λάβει όλα τα ευρηματα και από την νεκροτομή και από τις τοξικολογικές εξετάσεις και από τον παθολογοανατόμο, και να γράψει το δικό του το συμπέρασμα σχετικά με την αιτία και το είδος του θανάτου. Άρα, η αγενεσία φλεβόκομβου, βρέθηκε από την παθολογοανατόμο. Το εύρημα αυτό το λαμβάνουμε υπόψιν στην νεκροτομή μαζί με όλα τα κομμάτα του πρωτοκόλλου που ακολουθούμε για την αιτία και το είδος του θανάτου», συμπλήρωσε η ιατροδικαστής.

«Έδώ ενδεχομένως να έχουμε μία αστοχία καθώς η παθολογοανατόμος αναφέρει υποπλασία – αγενεσία φλεβοκόμβου. Δεν τέθηκε ως εύρημα από τον ιατροδικαστή αλλά από τον παθολογανατόμο. Πιθανώς να επηρεάστηκε από την αγενεσία και να το σύνταξε μαζί με το πνευμονικό οίδημα, οτο οποίο δεν είναι αιτία θανάτου αλλά και αυτό ένα εύρημα», πρόσθεσε η κ. Σπανουδάκη.