Για τέσσερις θανάτους στην Πάτρα φαίνεται πως ευθύνεται ο φονικός μύκητας Candida Auris, όπως αποκάλυψε χθες η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου σε δηλώσεις της στον Max Fm.

Η ίδια επισήμανε ότι ο μύκητας που προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εντοπίζεται στις ΜΕΘ. Αν προσβληθεί από τον μύκητα ασθενής που είναι ανοσοκατασταλμένος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Επιπλέον, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν.

Όπως είπε, ο μύκητας είναι σπάνιος, αλλά αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Για το ίδιο ζήτημα η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία», δήλωσε ότι «πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Προ ημερών ο καθηγητής Νίκος Σύψας δήλωσε ότι «περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ένας μύκητας όπως ο Candida Auris, αν μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.


ΕΟΔΥ: Ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες

Ο Candida auris είναι ενδονοσοκομειακός μύκητας που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα, π.χ. καθετήρες, εξήγησε προ ημερών ο ΕΟΔΥ.

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στον χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.

Για την πρόληψη των λοιμώξεων, τόσο από τον Candida auris, όσο και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν γένει, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η μετάδοση του παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα, καθώς εντοπίζεται μόνο στις ΜΕΘ.


Εισήγηση για καθολική επιτήρηση των λοιμώξεων σε όλα τα νοσοκομεία

Ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση, έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων. Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), σημειώνει η ανακοίνωση, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Τους τελευταίους μήνες, ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά, με βάση ένα καθολικό σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, με τη χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris.


Τι είναι ο μύκητας Candida Auris

Όπως εξηγεί η ειδικός, ο μύκητας μεταδίδεται με την επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο και από επιμολυσμένα αντικείμενα του νοσοκομείου. Για αυτό δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων στο προσωπικό, με στόχο να περιορίζεται η μετάδοση εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Φαίνεται πως «εισβάλει» πιο εύκολα στον οργανισμό ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, βρίσκοντας δίοδο το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικο σύστημα.

Ακόμα, ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους ειδικούς, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά.

Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Ο κίνδυνος αυξάνεται για τους χρονίως πάσχοντες, όσους λαμβάνουν θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή έχουν κεντρικό φλεβικό καθετήρα.