H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ έχει αναλάβει δράση για τη διαλεύκανση των συνθηκών κατά τις οποίες ο 14χρονος από τα Σεπόλια οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Ειδικότερα, έχοντας αναλάβει την υπόθεση η εν λόγω αρχή δίνει μία «γεύση» για ότι είχε αρχικά ακουστεί, δηλαδή ότι το τέλος που έδωσε στη ζωή του ο 14χρονος Μάκης σχετίζεται με το διαδίκτυο. Το στοιχείο - «κλειδί» της υπόθεσης είναι η λειοτυργία της κάμερας, όπου αυτή θα κάνει σαφές εάν και εφόσον ο μαθητής αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση.

Εφόσον έχει συμβεί κάτι τέτοιο η ΕΛΑΣ αυτόματα αναμένεται να αναζητήσει όσους συμμετείχαν μαζί του στο παιχνίδι, καθώς μία πτυχή της υπόθεσης εμπλέκει το «Blackout Challenge» στην αυτοχειρία του εφήβου. Η εν λόγω «πρόκληση» αφορά μία επικίνδυνη διαδικασία και έχει να κάνει με την εσκεμμένη πρόκληση διακοπής στην οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Με μνήμες από το «Blue Whale»

Θυμίζουμε ότι αυτό το «challenge» φέρνει στην επιφάνεια τις μνήμες του προ 6ετίας «Blue Whale», με παρόμοια περίπου σύσταση. Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές του παιχνιδιού ανέθεταν στα θύματά τους διάφορες «αποστολές», οι οποίες περιελάμβαναν σοβαρούς αυτοτραυματισμούς, αυτο-ακρωτηριασμό και εν τέλει απόπειρα αυτοκτονίας.

Συγκριτικά με τη Μπλε Φάλαινα, το πρώτο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ύπουλο» καθώς σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει με παιχνίδι, όπου κάποιος μπορεί να κρατήσει την ανάσα του για λίγο περισσότερο χρόνο από το κανονικό, οδηγώντας έτσι σταδιακά στην στέρηση οξυγόνου και σε εν δυνάμει θανατηφόρες καταστάσεις.

Πάντως, μέχρι να επιβεβαιωθούν οι όσες υποψίες και κυρίως να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα των Αρχών, μόνο υποθετική μπορεί να χαρακτηρίζεται η συμβολή του Blackout Challenge στην αυτοκτονία του 14χρονου. Την ίδια στιγμή, οι γονείς και ο αδελφός του Μάκη έχουν καταθέσει στο Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα, με τις μαρτυρίες συμμαθητών και φίλων του Μάκη να κατακλύζουν πλέον τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, το τελευταίο διάστημα το παιδί είχε γίνει στόχος bullying.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η αυτοκτονία του έφηβου αφορά εκφοβισμό ή κάποιο επικίνδυνο online παιχνίδι, με τις υποθέσεις πλέον για το θάνατό του να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με το τι τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα.