Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Οταν ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει στον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει υπολογίσει ότι μπορεί να υποστεί ανάλογο εκβιασμό λίγους μήνες αργότερα. Δηλαδή, στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες το φθινόπωρο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, καταφέρνοντας με δυσκολία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης, και τον Φεβρουάριο, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, κληθεί να υποδείξει ο ίδιος τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.


Οπως είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι σκέψεις του Αλ. Τσίπρα επάνω σε αυτό το ενδεχόμενο κινούνται στη λογική του νέου ιστορικού συμβιβασμού: «Κυβέρνηση με κορμό της Αριστεράς, αλλά με Πρόεδρο της Δημοκρατίας προερχόμενο από τον πατριωτικό χώρο της Κεντροδεξιάς». Σε αυτή την περίπτωση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναζητήσει πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς με ευρεία αποδοχή, ώστε να μη διακινδυνεύσει την πτώση της κυβέρνησής του ως «αριστερής» παρένθεσης εξαιτίας της αδυναμίας του να εκλέξει αυτός Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη Βουλή.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Το πρόσωπο στο οποίο έχουν επικεντρωθεί τα φώτα της δημοσιότητας ως πιθανή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αυτό του παγκοσμίου φήμης καθηγητή Βασιλείου Μαρκεζίνη, με τον οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις, έχουν τακτική επικοινωνία και τους τελευταίους μήνες έχουν συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές. Στις συναντήσεις που είχαν, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Β. Μαρκεζίνη στον αγώνα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα διεθνώς προκειμένου να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία απέναντι σε όσους την έχουν μετατρέψει σε «αποικία χρέους» λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Στο ερώτημα εάν στα τελευταία ραντεβού που είχαν η συζήτηση επεκτάθηκε στην υποβολή πρότασης εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία, οι μεν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν να απαντήσουν, οι δε συνομιλητές του κ. Μαρκεζίνη διαψεύδουν ότι ο γνωστός καθηγητής τον συναντά με σκοπό να εξασφαλίσει τη στήριξή του για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Γεγονός πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα ευνοημένος από τη σχέση αυτή είναι ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο Βασίλειος Μαρκεζίνης τον έχει βοηθήσει σημαντικά, ανοίγοντάς του πόρτες στο εξωτερικό με κυβερνήσεις και προσωπικότητες στις οποίες ο πρώτος δύσκολα θα αποκτούσε πρόσβαση εάν ανέθετε μια τέτοια αποστολή στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες ότι για την τελευταία επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, όπου είχε σημαντικές επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Β. Πούτιν, υπήρξε παρασκηνιακή βοήθεια από τον Β. Μαρκεζίνη είναι αληθείς, ενώ το πρόσωπο που ανέλαβε για λογαριασμό του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελικές συνεννοήσεις και τους χειρισμούς ήταν ο προερχόμενος από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ διπλωματικός σύμβουλός του, Γ. Αϋφαντής.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Β. Μαρκεζίνης το τελευταίο δεκαπενθήμερο βρισκόταν στην Κίνα, η οποία θα είναι και ο επόμενος σταθμός του Αλ. Τσίπρα. Εκεί ο γνωστός καθηγητής είχε σημαντικές επαφές με πολιτικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν πρόκειται να αδιαφορήσουν σε μια εκ νέου διαμεσολάβησή του με σκοπό να καλωσορίσουν με θετικούς όρους την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε σχέση με το τι θέλει και τι επιδιώκει ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, άνθρωποι που συνομιλούν τακτικά μαζί του αναφέρουν ότι ο ίδιος εμφορείται από πατριωτικά χαρακτηριστικά και θέλει να αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της Ελλάδος ως υπολογίσιμης δύναμης στα διεθνή φόρα.
Θα τον ενδιέφερε η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εφόσον η επιλογή του ήταν ευρύτατης αποδοχής και ο ίδιος δεν είχε διακοσμητικό και γραφειοκρατικό ρόλο, σε επίπεδο δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών. Δηλαδή να μην είναι «άβουλο παρακολούθημα» της όποιας πρωθυπουργικής διακυβέρνησης, αλλά να έχει την ευχέρεια της διπλωματικής και επικοινωνιακής αυτονομίας στις εκτός συνόρων συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, πάντα με γνώμονα την ανάδειξη της «κοσμοπολίτικης διάστασης του Ελληνισμού».

ΘΕΣΕΙΣ. Ο Β. Μαρκεζίνης θέλει να αναμιχθεί στα εγχώρια και ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα, όχι όμως με όρους μονομερούς κομματικής υπόδειξης, αλλά καθολικής αναγνώρισης των δυνατοτήτων και ικανοτήτων του. Πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι, εκτός από το θέμα της διεκδίκησης της Προεδρίας, το όνομά του έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και για τη θέση του επόμενου υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα αντικαταστήσει την Κάθριν Αστον.
Για την ίδια θέση έχει «παίξει» στο εσωτερικό της χώρας και το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση έχει επιδείξει και ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, που σε επίπεδο διεθνούς και ευρωπαϊκού «λόμπινγκ» κινείται τον τελευταίο καιρό αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά.
Σε αυτό το σημείο, έχει ιδιαίτερη αξία να υπενθυμίσουμε ότι η εναντίωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, στην επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε ως ήττα και απομόνωση της Αγγλίας στην Ε.Ε., επειδή το αποτέλεσμα ήταν σε βάρος της, μπορεί να υπερκεραστεί εάν το Λονδίνο «παίξει» για τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας το όνομα του Β. Μαρκεζίνη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το κόμμα των συντηρητικών και τη βασιλική οικογένεια.