Θέματα μέριμνας προσωπικού ρυθμίζονται με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ
Ζητήματα καθημερινότητας της ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Ζητήματα καθημερινότητας της ζωής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζονται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «περί Φάρων, Στρατολογίας και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε χθες το απόγευμα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, από την αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης Φώφη Γεννηματά, όπως σας ενημερώσαμε χθες.
Τα προαναφερθέντα φύσεως θέματα ρυθμίζονται στο τρίτο κεφάλαιο του Σχεδίου Νόμου, στα άρθρα 35 ως και 40, με τίτλο Μέριμνα Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων» και έχουν ως εξής:
’ρθρο 35: Κάλυψη δικαστικών εξόδων
Το άρθρο 64 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας εγγράφονται πιστώσεις για την κάλυψη των εξόδων μελών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται είτε σε ενέργεια είτε σε αποστρατεία, στα οποία υποβάλλονται με την ιδιότητα των κατηγορουμένων ή εναγομένων ή πολιτικώς εναγόντων, σε δίκες που αφορούν την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Στις πιστώσεις αυτές συνυπολογίζονται και τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται τα μέλη των οικογενειών των εν λόγω δικαιούχων, τα οποία συμμετέχουν στις ίδιες ως άνω δίκες με την ιδιότητα των κατηγορουμένων, εναγομένων ή πολιτικώς εναγόντων.
2. Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παραπάνω εξόδων, ο υπολογισμός του ύψους του ποσού που καταβάλλεται και κάθε σχετικό θέμα καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής ’μυνας εντός έξι (6) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος.
3. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 2, οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του ν. 1481/1984 (Α΄152), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 16 του ν.2018/1992 (Α΄33) και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 12 του ν.3103/2003 (Α΄23), καθώς και οι διατάξεις του π.δ. 15/2007 (Α΄11), εφαρμόζονται αναλόγως και για τους κάθε είδους και κατηγορίας στρατιωτικούς ή πολιτικούς υπαλλήλους των Ενόπλων Δυνάμεων ή μελών των οικογενειών τους για την υπεράσπιση ή την παράστασή τους ως πολιτικώς εναγόντων ενώπιον δικαστικών αρχών σε υποθέσεις που πηγάζουν από την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.»
’ρθρο 36: Μέριμνα προσωπικού με οικογενειακά προβλήματα υγείας
Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.1911/1990 (Α΄166) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει τέκνο που πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down είτε σύζυγο ή γονέα ή άγαμο τέκνο που πάσχει από νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούται ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν της κανονικής, μέχρι τριάντα (30) ημέρες το χρόνο.»
’ρθρο 37: ’δεια ορισμένων κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού
Η ειδική πρόσθετη άδεια μετ αποδοχών δέκα (10) ημερών πέραν της κανονικής, η οποία χορηγείται με την υπ αρ. 2003075/204/0022/1-1-1995 (Β΄33) κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χορηγείται, μετά την ορκωμοσία τους, και σε μόνιμους εν ενεργεία Αξιωματικούς, μόνιμους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς, εθελοντές και εφέδρους Υπαξιωματικούς και Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι εργάζονται σε αντίστοιχες με τις αναφερόμενες στην ως άνω κοινή απόφαση ειδικότητες στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), μετά από συνεχή υπηρεσία ενός (1) έτους στα εν λόγω νοσοκομεία και σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία τους.
’ρθρο 38: Εργασία Αποκλειστικών Νοσοκόμων
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.4132/2013 (Α΄59) αντικαθίσταται ως εξής:
«Στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στις ιδιωτικές κλινικές, στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), δύνανται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς που νοσηλεύονται αποκλειστικοί νοσοκόμοι και αποκλειστικές νοσοκόμες, που δεν συνδέονται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τις ιδιωτικές κλινικές, τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΝΙΜΤΣ και φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στους ασθενείς.»
2. Στο άρθρο 2 του Ν. 4132/2013 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής ’μυνας και Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσφορά των υπηρεσιών των αποκλειστικών νοσοκόμων σε νοσηλευομένους στα Νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΝΙΜΤΣ, τα απαραίτητα προσόντα τους, η διαδικασία επιλογής τους από νοσηλευομένους, οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων και κάθε σχετικό θέμα.»
’ρθρο 39: Μειωμένο ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού με τέκνα με ειδικές ανάγκες
Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του ν.3257/2004 (Α΄143) τροποποιείται ως εξής:
«Το προβλεπόμενο, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 1483/1984 (Α΄153), μειωμένο ωράριο εργασίας εφαρμόζεται στο στρατιωτικό προσωπικό και στους στρατιωτικούς δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι α) έχουν ή επιμελούνται τέκνο ή σύζυγο με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία ή β) με δικαστική απόφαση έχουν την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και στους αναδόχους γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των απασχολούμενων προσώπων κατά μονάδα, υπηρεσία, οργανισμό ή νομικό πρόσωπο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας (ΥΠΕΘΑ), στο οποίο εργάζεται το στρατιωτικό αυτό προσωπικό και οι στρατιωτικοί αυτοί δικαστές. Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται όσοι εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία.»
’ρθρο 40: Κριτήρια μετατάξεων Υπαξιωματικών
1. Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερομένου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητάς του, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».»
Λ.Σ.Μ.