Αναβιώνει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της εφοριακού, Δώρας Ζέμπερη. Το άγριο έγκλημα με θύμα τη 32χρονη εφοριακό τον Οκτώβριο του 2017 στο Β´ Νεκροταφείο της Αθήνας, είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Η Δώρα Ζέμπερη δέχθηκε 14 θανατηφόρες μαχαιριές από τον Εμμανουήλ Σοροπίδη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό, καταδικάστηκε σε δις ισόβια. Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές με την οικογένεια της άτυχης εφοριακού να επιμένει μέχρι σήμερα ότι δεν έχει αποκαλυφθεί όλη την αλήθεια για την υπόθεση.

Το έγκλημα

Ήταν Οκτώβριος του 2017, γύρω στις 5 το απόγευμα, όταν οι φωνές ενός περαστικού αναστατώνουν το Β Νεκτροταφείο Αθηνών. Ο άνδρας έχει βρεθεί μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα. Μία αιμόφυρτη κοπέλα η οποία έχει χάσει τις αισθήσεις της. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που καταφθάνει διαπιστώνει ότι η νεαρή γυναίκα είναι νεκρή. Οι εικασίες και τα σενάρια για τον δράστη του στυγερού εγκλήματος αρχίζουν αμέσως μετά την ταυτοποίηση του θύματος.
Τελικά, μετά από ένα μήνα ερευνών, οι αρχές καταλήγουν στη σύλληψη του δράστη, έναν 63 ετών, σήμερα, άνδρα, εξαρτημένου χρήστη ναρκωτικών ουσιών, ο οποίος συνήθιζε να πηγαίνει στα νεκροταφεία και να κλέβει τα προσωπικά αντικείμενα των πενθούντων. Την ημέρα της δολοφονίας της Δώρας ήταν η πρώτη φορά που είχε πάει στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκείνος προσέγγισε την εφοριακό για να τη ληστέψει, εκείνη αντιστάθηκε και αυτός την μαχαίρωσε, 14 φορές. Κι αυτό για να της κλέψει μόνο πέντε ευρώ που είχε στο πορτοφόλι της και το κινητό της τηλέφωνο το οποίο πούλησε σε κατάστημα της Ομόνοιας για 20 ευρώ.

Οι αντικρουόμενες απολογίες

Οι δικαστές και οι ένορκοι καλούνται, μέσα από την ακροαματική διαδικασία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, να ρίξουν «φως» στις συνθήκες της δολοφονίας της νεαρής εφοριακού. Ο κατηγορούμενος, που αρχικά ομολόγησε το έγκλημα και στη συνέχεια αναίρεσε τα όσα είχε ισχυριστεί του, επέμενε μέχρι και την πρωτόδικη καταδίκη του ότι δεν σκότωσε αλλά τραυμάτισε το θύμα στην προσπάθεια του να της κλέψει την τσάντα. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, δυο άτομα του υποσχέθηκαν 30.000 ευρώ αλλά και ναρκωτικά καθώς ήθελαν να σκοτώσουν τη Δώρα Ζέμπερη λόγω της θέσης της στην εφορία και των υποθέσεων που χειριζόταν. «…Της είπα θέλω την τσάντα, εκείνη δεν την άφηνε. Όπως πήγα να βγάλω το μαχαίρι η κοπέλα μου έπιασε το χέρι. Έβαλα δύναμη και την τραυμάτισα στο πρόσωπο. Η κοπέλα έπεσε πάνω μου, γυρνάει με κοιτάει σηκώνεται και φεύγει. Ακούω την κοπέλα να φωνάζει αστυνομία βοήθεια» είχε περιγράψει ο κατηγορούμενος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιμένοντας πως δεν σκότωσε τη Δώρα. Το εάν ωστόσο θα παρίσταται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και θα συνεχίζει να ισχυρίζεται τα ίδια παραμένει άγνωστο. Κι αυτό καθώς τις δύο προηγούμενες φορές που αναμενόταν να αρχίσει το Εφετείο, ο Σοροπίδης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να παρευρίσκεται στη δίκη.

Οι υποψίες της οικογένειας

Η οικογένεια της Δώρας Ζέμπερη, πάντως, δεν αποκλείει το έγκλημα να σχετίζεται με τις υποθέσεις που η ίδια χειριζόταν στην ΔΟΥ Πειραιά όπου εργαζόταν από το 2013 ως ελεγκτής. Στις καταθέσεις τους στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι συγγενείς της και οι συνάδελφοι της, αναφερόμενοι στις τελευταίες της ημέρες, περιγράφουν πως την είχε κυριεύσει το άγχος και η ανησυχία. Ανέφεραν, μάλιστα, πως είχε φροντίσει να ενημερώσει για τους κωδικούς των καρτών της ενώ είχε κάνει ασφάλεια νομικής προστασίας. Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι η Δώρα είχε καταρρεύσει μετά το θάνατο του φίλου της και τον χωρισμό της ,ωστόσο, κανείς δεν συνέδεσε την κακή ψυχολογική της κατάσταση με τις υποθέσεις που χειριζόταν στην εφορία.
Το γεγονός ότι η άτυχη Δώρα ένιωθε επιβαρυμένη από τη δουλειά της κατέθεσε πρώην συνάδελφος της η οποία διατηρεί προσωπική σχέση με τον αδελφό της. «Θεωρώ ότι ήταν λογικό να φοβάται λόγω των σημαντικών υποθέσεων που χειριζόταν. Πάντα κατάφερνε τα πάντα όσες δυσκολίες και αν είχε πάνω της» υποστήριξε.
Αντίθετα, ο προϊστάμενος της είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η δολοφονία της υφιστάμενης του να συνδέεται με κάποια υπόθεση ενώ είχε επισημάνει πως εάν δεχόταν απειλές θα τον είχε ενημερώσει.